Jazz med sax i österled

JAZZKATT. Thomas Törnroos (bilden), Kaisa Mäensivu och Jukka Uljas i Way Out East trio bjuder på söndag in till Saltbodan för en tributspelning till saxofonisten och jazzlegenden Sonny Rollins. Bild: Jari Hakola

Way Out East trio med en av våra bästa jazzsaxofonister, Jukka Uljas, i ledet bjuder på söndag på en tributspelning till jazzlegenden och saxofonisten Sonny Rollins.

Det är ingen slump att jazzbandet som uppträder på Saltbodan i sommarserien Soul & Jazz heter Way Out East trio. Namnet fungerar som en ordlek och som en kommentar till Sonny Rollins klassiska album Way Out West, som spelades in i Los Angeles 1957. Samma luftiga sound med jazziga saxofonslingor och bas och trummor i rytmiskt samspel är målet också för Jukka Uljas på saxofon, Kaisa Mäensivu på kontrabas och Thomas Törnroos på trummor.

På repertoaren står femtio- och sextiotalsjazz där musikerna får ta plats. Kaisa Mäensivu är en av de unga jazzkometerna i Finland och har också fått in foten i jazzens hemvist New York; hon reser med jämna mellanrum New York för olika jazzspelningar.

Way Out East trio på Saltbodan söndagen den 12 juni klockan 14–16. Fritt inträde.

Mer läsning