Jazz med mersmak i dagarna tre

TID FÖR JAZZ. Porvoo Jazz Festival är tillbaka för femte gången med ett nytt batteri jazzartister. Arrangörstrion fr.h. Antti Ansas, Elina Brooks och Jaska Lukkarinen, konstnärlig ledare för festivalen, har också i år valt gamla Studio 123 som en central konsertplats. Bild: Kristoffer Åberg

Porvoo Jazz Festival ordnas i år för femte gången och intar Borgå med ett konsertupplägg som får både inbitna jazzälskare och andra musikvänner på fall.

– Det verkar vara trendigt att binda ihop många olika teman då man ordnar festival, och det är någonting som vi har hakat på, säger Antti Ansas, en av grundarna till Porvoo Jazz Festival. Det är svårt att locka stora publikmängder till enskilda konserter, folk vill inte bara ha en grej, de vill ha upplevelser. Och det har vi hakat på.

Festivalarrangörerna odlade tankegången redan i fjol då man ordnade en rad konserter i den gamla biograflokalen i centrum av Borgå: publiken fick njuta av jazzmusik, drycker och tilltugg, om vartannat. Musik- och mingelkombinationen var lyckad, Ansas berättar att biljetterna till konsertkvällarna var så gott som slutsålda och man valde att köra på samma linje också i år.

– Det fungerar bra då den som vill kan ägna sig åt socialt umgänge medan den som vill sitta tyst och lyssna på jazzmusiken kan göra det.

En smart idé är också att simultant utnyttja två av de gamla biosalongerna för konsertändamål. Publiken betalar för en biljett men får två konserter på raken, i olika studion, med en liten paus emellan. Jaska Lukkarinen, konstnärlig ledare för festivalen, ser också att systemet för med sig en musikalisk bonus för publiken.

Vidgade vyer

– Det ger en chans till att vidga vyerna. Du kanske kommer kanske för att lyssna på ett visst band men får ett annat på köpet.

Festivalarrangörerna vill poängtera att Porvoo Jazz Festival är en lågtröskelfestival. Det bjuds på lättillängliga konserter som riktar sig till publik som kanske får sin första kontakt med jazzen – "vi har pepprat en del av konserterna med populärkulturella inslag" – men det bjuds också på artister som spelar mera avancerade jazzstycken.

MUSIKCHANS. Två gamla biosalonger förvandlas till konsertplats under Porvoo Jazz Festival. – En biljett ger tillträde till två konserter och en chans till att vidga vyerna, säger fr.v. Antti Ansas, Jaska Lukkarinen och Elina Brooks. Bild: Kristoffer Åberg

– Jazzgenren är mångsidig, det finns många sätt att spela högklassig jazz med ny twist, säger Elina Brooks, festivalens producent.

Årets Porvoo Jazz festival kommer med ett helt nytt program och helt nya artister; bara någon enstaka musiker har varit med tidigare. Starten går på Kulturhuset Grand med trion Jukka Perko Tritone, som uppmärksammar att det gått 100 år sedan den först jazzplattan släpptes och lika länge sedan den amerikanske jazzlegenden Dizzy Gillespie föddes.

Det finns många sätt att spela högklassig jazz med ny twist.

Amerikanskt och svenskt

Publiken får bland annat höra bebop korsat med afrokubanska klassiker, låtar som A night in Tunisia, Con alma och Tin tin deo.

Jukka Perko har varit en stor inspirationskälla för mig, säger Jaska Lukkarinen, själv trumslagare bekant bland annat från Ricky-Tick Big Band.

Perko hör till en utvald skara. För trettio år sedan, som 19 år gammal, blev han erbjuden saxofonistjobbbet på Dizzy Gillespies 70-årsturné och turnerade i två års tid i jazzens tecken i Europa och USA.

Intressant, speciellt för den svenskspråkiga publiken, är fredagskonserten med svensk-turkiska sångerskan Anni Elif. Elif är känd för sin personliga sångstil och tillsammans med jazztrion Herd tolkar hon den svenskspråkiga sångskattens pärlor.

– Anni Elif tolkar bland annat sånger av Monica Zetterlund, hon sjunger svenska folkvisor i jazzarrangemang och framför musik som hon komponerat till Edith Södergrans dikter, säger Antti Ansas.

Skivsläpp i kvadrat

Raoul Björkenheim ecstacy, som uppträder i en av de gamla biografsalarna, släpper sin tredje skiva Doors of Perception i samband med Porvoo Jazz Festival. Även Teemu Viinikainens lanserar sitt nya album Teemu Viinikainen III / Return Of Robert Dickson i anslutning till konserten på Studio 123.

– Det känns fint att ha den inhemska jazzgitarrismens storheter Raoul Björkenheim och Teemu Viinikainen med på vår festival. Att de dessutom väljer att släppa sina nya skivor i Borgå känns extra bra, säger Jaska Lukkarinen.

Det känns fint att ha den inhemska jazzgitarrismens storheter med på vår festival.

Festivalens hjärta finns i gamla Studio 123 där de flesta konserterna hålls. Förutom musikaliskt godis bjuds publiken på asiatiska smaker med Tuk Tuk Travellers, det vill säga den finländska cirkusduon bestående av Juho Sarno och Pyry Kääriä som köpte en trehjulstaxi Thailand och på nio månader körde hela vägen till Finland med den.

Jazzhelgen kulminerar i en brunch på Brasserie L'amour på söndag. Där uppmärksammas en annan av jazzens storheter, Thelonius Monk, som också hade fyllt 100 i år. Här är det sångerskan Kadi Vija och jazzpianisten Artturi Rönkä som står för musiken.

Ordnas den 15–17 september på Kulturhuset Grand, Konstfabriken och gamla Studio 123.

Fredag 15.9. Jukka Perko tritone, Kulturhuset Grand kl. 19. Anni Elif & Herd, gamla Studio 123 kl. 21 och 22. Teemu Viinikainen trio, gamla Studio 123 kl. 21 och 22.

Lördag 16.9. Tommy Lindgren Metropolis, Konstfabriken kl. 19. Verneri Pohjola: Pekka, gamla Studio 123 kl. 21 och 22. Raoul Björkenheim ecstacy, gamla Studio 123 kl. 21 och 22.

Söndag 17.9. Kadi Vija & Artturi Rönkä, jazzbrunch på Brasserie L'amour kl. 11.

Det är åldersgräns 18 till konserterna i gamla studion där dörrarna öppnas 20 varpå det serveras dryck, tilltugg och jazzigt cirkusprogram före konserterna börjar.

Biljetter i förköp via lippu.fi eller tiketti.fi 20/15 euro, vid dörren 20/25 euro. Biljettpaket till alla fredags- eller alla lördagskonserter 30/27 euro, 40/30 euro vid dörren.

Mer läsning