Japansk konstnär bosatt i Auttois: "Jag ville göra ett konstigt rum"

DRÖMVÄRLD. Komugi Ando ville göra ett konstigt rum och skapade verket Promenad i sömnen där hon funderar på hur vi bearbetar den riktiga världen i våra drömmar. Bild: Kristoffer Åberg

Bildkonstnären Komugi Ando utforskar drömmarnas värld i Galleri Fickan i Konstfabriken. Med verket Promenad i sömnen tar hon lekfullt fasta på hur verkligheten förvandlas och förvrids i våra drömmar.

– Det är inte riktigt färdigt ännu, säger Komugi Ando när vi kliver in i minimala Galleri Fickan.

Väggarna i det gallerirummet är täckta av vita lakan och mitt i dioramat tronar två marmorliknande piedestaler. Utanpå dem har Ando placerat ett par rustik formade lerkärl med knotiga, fantasifulla blomster som prydnad. Ingången till drömmarnas värld står öppen.

– I taket ska jag hänga upp en himmel. Eller ja, jag kallar det för hommel för det är en lekfull version av den traditionella finska halmkronan.

Ando berättar att hon i sin sänghimmelversion kombinerar den finska dekorationen med den polska varianten podłaźniczki som inte är fullt så stram och geometrisk till formen. Friare struktur och färgglada pappersblommor och pärlor är vanliga i den polska halmhimmelversionen.

– Min hommel blir lite som ett konstigt moln som svävar över rummet, säger Komugi Ando.

I taket ska jag hänga upp en himmel. Eller ja, jag kallar det för hommel för det är en lekfull version av den traditionella finska halmkronan.

Underligheter

Så präglas också hela konstverket av det slags konstighet som är typisk för drömmar. Den där känslan om att allting verkar bekant men samtidigt är jätteunderligt, är ständigt närvarande. En gammal spegel fullbordar drömvärldens estetik med sin fläckade yta – här speglas själen.

Duon i fuskmarmor, pelarna som leder in i utställningen, har Ando skapar av två papprullar som hon hittade och målade med marmoraktig ådrig. Förlagan såg hon i en gammal kyrka, och blev förtjust i dels i den andliga dimensionen, dels i den förmögna prägel som de höga socklarna i marmor ger helheten.

– Det gällde att måla med väldigt darrig hand för att få ett resultat som påminner om riktig marmor. Kitschfaktorn är hög och det gillar jag, säger hon.

Fördd 1986 i Nagano, Japan.

Bor och arbetar i Auttois i närheten av Padasjoki i Finland.

Aktuell med utställningen Promenad i sömnen på Galleri Fickan i Konstfabriken i Borgå.

Utställningen är öppen den 31 maj–4 augusti.

Ljudvärld

Ordet kitsch använder hon också för ljudinstallationen som rullar på i bakgrunden. Idén har hon lånat från japanska shintotempel där det alltid spelas musik i bakgrunden. I Galleri Fickan består ljudet av hennes egen röst i en nonsensmelodi.

– Det är spännande med ljudverk. Det öppnar upp för nya dimensioner och är kanske något som jag kommer att utforska vidare i framtiden, säger Komugi Ando.

Promenad i sömnen visas i en mindre, dioramaversion i Galleri Fickan. Tidigare har verket visats i full storlek – med en gång som leder in mellan marmorpelarna – bland annat på B-Galleria i Åbo och senast på utställningen De unga 2019 i Helsingfors Konsthall.