Jakten på Veiteräs skalp börjar

Akilles och Juuso Johansson spelar hemmapremiär mot vårens kvartsfinalmotståndare HIFK lördagen den 24 november. Bild: Tommi Willberg

Regerande tvåfaldiga mästaren Veiterä är storfavorit då Bandyligan kör i gång. Men ett visst Borgålag är här för att utmana.

Det finns en alldeles kristallklar favorit då man talar om lagen som förväntas gå hela vägen i Bandyligan den här säsongen: Veiterä. Villmanstrandlaget har vunnit två raka FM-guld och förra säsongen blev det dubbeltriumf då också cupbucklan hittade ett nytt hem i Veiteräs prisskåp.

Veiterä har senast förlorat en tävlingsmatch i Finland den 1 mars 2017. Efter det har det blivit 30 matcher i följd utan förlust: 29 segrar och en oavgjord.

Den oavgjorda matchens motståndare? Borgå Akilles.

Akilles har hört till de senaste årens jämnaste lag då man under de fem senaste åren tagit fyra medaljer: två silver och två brons. Akilles har fått två intressanta förstärkningar i Rolf Larsson och Rasmus Kettunen och drömmen om att peta ner Veiterä från tronen och ta klubbens första FM-titel sedan 1985.

– Jag tror vi kommer riktigt nära Veiterä och i slutet av säsongen går vi förbi dem. Vi har ett bra lag i år, säger Akilles Juuso Johansson bestämt.

Akilles och Veiterä drabbar för första gången samman redan den 5 december då finska cupens final går av stapeln i idrottsparken i Villmanstrand. Före klubbhistorians första cupfinal hinner Akilles spela fyra ligamatcher, två av dem under premiärhelgen uppe i norr (mot LRK Tornio och OLS).

Annorlunda sommarträning

Akilles förberedelser inför säsongen har lyckats bra trots evighetsproblemet med varmt höstväder och på tok för lite träning på stor, bra is. Satsningen inför säsongen 2018-19 började redan i våras då ett samarbete med distanslöpningstränaren Tommy Ekblom. Laget började träna mångsidigt under Ekbloms ledning två-tre gånger i veckan och ångade på hela sommaren igenom utan att ha en individuell träningsperiod i juli.

– Det handlar om löpning, spurter, rörlighet, snabbhet och styrka. Att det är mångsidigt har förbättrat träningen mycket, berättar 20-åriga Casper Hänninen som hade sin genombrottssäsong i fjol då han stod för 7+17=24 poäng på totalt 24 matcher.

– Farten i rinken har varit bra och hela laget är bättre fysiskt. Träningarna med Tommy var nödvändigtvis inte alltid så tunga men kvaliteten var bättre än förr, säger Johansson.

Akilleiter i VM?

I höst har Akilles fått en liten dos spel och träning på stor is. Ett träningsläger i Uppsala och spel i stenhårda World Cup gav mersmak.

– World Cup var en otrolig upplevelse. Man märkte nivåskillnaden. Men å andra sidan får motståndaren redan träna på stor is i augusti och de har alltid bra is i hallen. Men visst var de ryska motståndarna rena proffs. Då ska nivåskillnaden synas, säger Johansson som är en av fyra Akillesspelare som finns med i landslagsringen därifrån laget till VM 2019 tas ut (de övriga: Rasmus Kettunen, Matti Vainio, Ville-Veikko Angeria).

Även om det blev storstryk i World Cup syntes de relativt goda förberedelserna i en lyckad turnering i finska cupen. Fyra segrar och en finalplats är inte fy skam, även om laget inte spelmässigt var riktigt där än.

– Visst var det coolt. Resultatet var det som vi var ute efter även om spelet inte var i närheten av vad det skall vara på våren, säger Johansson.

2010 HIFK OLS Narukerä

2011 HIFK Kampparit Narukerä

2012 Kampparit Narukerä HIFK

2013 HIFK Narukerä Kampparit

2014 OLS JPS Akilles

2015 Kampparit HIFK Veiterä

2016 Botnia Akilles Kampparit

2017 Veiterä Akilles JPS

2018 Veiterä Kampparit Akilles

Mer läsning