"Jag har alltid pynjat på"

Bild: Lotta Åberg

Med bil och en släpkärra prydd med texten "FixitFabbe" åker företagaren och mångsysslaren Fabian Brunberg omkring i regionen och hjälper folk med praktiska göromål.

– Jag jobbade i många år som dörrvakt, men kände att jag inte längre orkade med nattjobbet, utan ville ha något jag kunde göra på dagtid.

I november förra året beslöt sig därför Fabian Brunberg för att grunda ett företag med ett brett spektrum av tjänster.

– Vi hjälper med fastighetsskötsel och gårdsjobb men också bilreparationer och enklare renoveringsarbeten.

Att Brunberg med så stor självsäkerhet vågat starta ett företag beror på att kunskapen sitter i ryggmärgen och det är sällan han behövt tacka nej till något uppdrag.

– Jag har sedan barnsben tyckt om att jobba praktiskt. Pappa och farfar har lärt mig en stor del av den kunskap jag har i dag, och när jag jobbade med dem som liten var jag tvungen att lära mig komma på kreativa lösningar på praktiska problem.

Fabian Brunberg satsar på att lite i taget införskaffa mer utrustning, men redan nu har han det mest grundläggande som behövs för jobben. Uppdragen varierar väldigt mycket beroende på årstiden. Sommaren innebär trädgårdsskötsel, gräsklippning och småreparationer, medan snöröjning står på schemat vintertid.

– Det som jag själv ändå tycker är roligast är trädfällning och skogsarbete.

Att grunda ett företag kan vara en djungel av bestämmelser och regelverk. Men för Brunberg har det första halvåret som företagare gått bra.

– Många av mina kompisar är företagare, och de hjälpte mig med tips och råd. Främst har jag ändå fått hjälp av min väldigt duktiga bokförare.

Framtiden ser ljus ut för Brunbergs verksamhet. Redan nu har han gott om uppdrag.

– Jag ska försöka hinna ha en vecka semester i augusti, men det svårt att säga nej när folk ringer och vill ha ens hjälp.

Han förklarar att många människor som vill bo i egnahemshus inte har tid, kunskap eller kraft att sköta om trädgården eller enklare reparationer.

– I framtiden hoppas jag kunna vara en småföretagare med några anställda.

Mer läsning