"Jag är stilla bara när jag sitter pass" – Gunnel Englund är årets matkulturstipendiat

GLAD SKÄRIBO. – Det här är superstort, säger Pellingebon Gunnel Englund som i onsdags premierades som årets matkulturstipendiat av Finlands svenska Marthaförbund. Bild: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet

Pellingebon Gunnel Englund är årets matkulturstipendiat. Marthaförbundet uppmärksammade henne på den finlandssvenska matkulturdagen som firades tidigare i veckan.

Gunnel Englund i Söderby på Storpellinge har ofta fått frågan av sina bekanta: "Borde du inte gå med i marthaföreningen?". Eftersom hon är föreningsaktiv på flera andra håll har det inte blivit av att också gå med i marthorna. Englund har inte heller känt sig som typen som är medlem i en husmorsförening. Eller?

– Jag har funderat på det och kommit fram till att jag absolut är en martha, ända in i ryggmärgen!

Gunnel Englund funderar vidare.

– Jag lever i, med och av naturen. Jag plockar, odlar, syltar och grejar.

När Östnyland får tag på Englund är hon på en av sina favoritplatser: ute i skogen. Det är dags att avverka lite och tillsammans med en yrkesman promenerar hon omkring och kollar vilka träd som ska huggas och vilka som får stå kvar.

Jag har funderat på det och kommit fram till att jag absolut är en martha, ända in i ryggmärgen!

Jaktsugen

Senast till veckoslutet räknar hon med att dra till skogs igen, då börjar nämligen älgjakten.

– Jag ska absolut jaga älg, säger Gunnel Englund. Jag har inte hunnit vara med på hjortjakten så nu helt enkelt måste jag få komma ut i skogen på lördag.

När det är älgjaktstider brukar hon tillbringa alla veckoslut i skogen. Det lokala jaktlaget jagar både med hund och med drev, och när drevet går brukar hon sitta på pass.

– Det är den enda gången då jag kan sitta tyst och stilla, säger hon.

Jag ska absolut jaga älg och måste få komma ut i skogen på lördag.

Englund är också med och styckar bytet och tar tillvara precis alla delar.

– På det sättet är jag absolut en matmänniska. Det går bra att äta lever, njurar, hjärta och tunga. Och benmärgen är utmärkt att ha i soppor. Hos oss äter vi mest bara vilt.

Skördetid

Men innan höstens jakt kan ta vid har Gunnel Englund flera hundra kilogram äpplen som ska plockas under de närmaste dagarna. Förra våren planterade hon 2 000 äppelträd på sina marker på Pellinge och de nu treåriga plantorna har gett en förvånansvärt bra, nästan för bra skörd.

– Få se hur det går nästa år när träden är så unga. Jag vet inte hur de klarar så mycket tyngd, säger hon.

Äpplena plockas för hand med en tremannastyrka, och efter det för Englund skörden till Wildemans musteri i Isnäs.

– Det är vårt hovmusteri, säger Englund som säljer musten i sin direktförsäljningsbod och på marknader.

Få se hur det går nästa år när träden är så unga. Jag vet inte hur de klarar så mycket tyngd.

Just nu säljs hennes äppelmust för ovanlighetens skull i huvudstaden. Dit har den färdats tillsammans med Pellingefiskarna Jörre och Johanna Kellgren som fram till lördagen säljer skärgårdens fiskdelikatesser på Helsingfors strömmingsmarknad.

Matkulturpris

Finlands svenska Marthaförbund firar årligen den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober. I år samlades man på Kiala gård i Borgå för att uppmärksamma årets matkulturstipendiat, jordbrukaren och mathantverkaren Gunnel Englund.

I prismotiveringen lyfter man fram Englunds livslånga arbete för att på olika sätt främja den finlandssvenska matkulturen – inte minst som jordbrukare i femte generationen på gården Smeds. Hennes målmedvetna arbete för kvalitet och mathantverk konstateras också ha bidragit till den livskraftiga matkulturen i Pellinge.

SKÖRDETID. Gunnel Englund är en frimodig förespråkare av närproducerad mat, jakt, odling och lokalt engagemang, lyder en del av prismotiveringen. Här står hon mitt i äppelodlingen i Söderby. Bild: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet

I motiveringen sägs också att "Gunnel Englund är en frimodig förespråkare av närproducerad mat, jakt, odling och lokalt engagemang. Genom sitt arbete bidrar hon till ökad uppskattning av och efterfrågan på inhemska produkter, vilket är helt i linje med Marthaförbundets arbete för en hållbar livsstil."

Stipendiet på 1 000 euro delades ut av Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson och Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt.

"Helt huippu"

Det här är inte första gången som Gunnel Englund belönas i matkultursammanhang. För tre år sedan tog hon förstaplatsen i FM i mathantverk. Då var det hennes äppel- och rönnbärsglögg med muskotblomma, apelsinskal och apelsinskivor som segrade i kategorin "andra bärdrycker".

– Det här är en jättestor sak för mig. Det känns helt huippu (toppen) att en som jag, som är jordbrukare i själ och hjärta får en utmärkelse som hänger ihop med vår natur och vår matkultur, säger den nybakade matkulturstipendiaten.

Avsikten med den finlandssvenska matkulturdagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år ligger fokus på Skogens smaker. Finlands svenska Marthaförbundet har firat dagen sedan 1992.