"Jag älskar att sjunga och uppträda"

NÄRA STJÄRNORNA. Borgåkillen Leevi Salonen har charmat Idols-domarna med sin okonstlade stil och känslofulla sång. På fredag klarnar det om tevepubliken röstar sextonåringen vidare i tävlingen. Bild: Irene Kangasniemi

Sextonåriga Borgåkillen Leevi Salonen lever sin dröm. Han hör till toppen om sju talanger som på fredag äntrar scenen och sjunger i direktstända tävlingen Idols.

Leevi Salonen, 16, svarar med ett energiskt "Hej, det här är Leevi" när Östnyland ringer upp. Det är onsdagskväll och gymnasieettan från Borgå har precis återvänt till sitt hotellrum i huvudstaden efter en lång dag i showförberedelsernas tecken.

– Visst, det är mycket på gång med sångövningar och medieruljangs och tevefilmare som hela tiden surrar omkring en, säger han. Mest är det ändå bara roligt, det här är det jag älskar att göra.

Den åttonde säsongen av sångtävlingen Idols är i full gång, och av 2 000 aspiranter har Leevi Salonen imponerat på domartrion – popartisten Antti Tuisku, sångerskan Erin och topproducenten Jurek Reunamäki – till den grad att han kvalat in som en av de sju finalisterna.

Egentligen var det Leevi Salonens mamma som i smyg anmälde sonen till Idols-uttagningen. Avslöjandet kom till honom som ett bildmeddelande med teveprogrammets logga där det stod "Tack för att du anmälde dig, Leevi."

– Mamma visste att det är det här jag vill göra. Själv var jag kanske lite rädd för att ta det här steget men jag förde diskussioner med mig själv och insåg att jag vill vara med i tävlingen.

Det här är det jag älskar att göra.

De facto övertygade han redan under uttagningarna i maj. Då sjöng Salonen sin egen låt Take me to home, som handlar om hur han blivit mobbad under sin skoltid, och hans känslostarka framträdande fick bland annat Antti Tuisku att röras till tårar.

Vilken är den bästa responsen du fått under programmets gång?

– Det att folk tycker om mig som den jag är, utan att jag tar några roller på scenen. Förstås har domarna också kommit med många bra tips om hur jag kan utvecklas som sångare.

Leevi Salonen är kanske bara 16 år gammal, men ger ett moget och sammansatt intryck. Välgrundade, tydliga åsikter och värderingar och en rak approach, det är viktigt för honom.

– Jag vill vara äkta, det har jag alltid velat också om det har lett till att jag stuckit ut. När andra spelade hockey så satt jag hemma och spelade gitarr, och det var inte populärt bland de andra eleverna, säger Salonen som gått grundskolan i Gammelbacka.

Musiken är det som hållit Leevi Salonen uppe. Han har lyssnat mycket på gamla rockklassiker, inhemska och utländska, men när han skriver egna låtar så är det popmusik på finska som gäller. Han spelar gitarr, bas, trummor och piano och ofta är det vid pianot han sitter då han komponerar nya låtar.

När andra spelade hockey så satt jag hemma och spelade gitarr.

– Berättelsen är det centrala i mina låtar, jag vill att lyssnarna ska kunna identifiera sig med det jag sjunger.

I kväll gäller det för Leevi Salonen. Han och sex andra medtävlare tar sig an låtar ut Antti Tuiskus produktion, och nu är det inte länger domarna utan publiken hemma i tevesofforna som avgör vilka fem som går vidare i tävlingen.

Hur klarar du spänningen?

– Det är tufft att stå ensam på scenen med alla strålkastare och kameror riktade mot en. Men jag försöker njuta av sången och ge allt, också om spänningen tar udden av det hela.

Idols 2017 på Nelonen klockan 20.

Mer läsning