Istiden kom rekordtidigt

FRITT FRAM. Stora konstisbanan i Borgå har öppnat rekordtidigt och idrottsdirektör Per Högström hoppas att isen ska vara i flitig användning. Bild: Julia Halttunen

Stora konstisbanan i Borgå öppnade för en vecka sedan. Det är rekordtidigt, ett par veckor tidigare än normalt, sett till den varma hösten.

Det var köldknäppen som drog in veckan för svenska dagen, med minusgrader nattetid och temperaturer kring 0 på dagarna, som fick idrottsdirektör Per Högström och hans planskötargäng att fatta beslutet att köra i gång kylmaskineriet på stora konstisen.

– Vi bestämde oss för att ta tillvara chansen inleda säsongen tidigt till glädje för alla skolelever, fritidsåkare och lag som vill köra i gång träningarna på is, säger han. Jag hoppas på att de stora massorna hittar till isen redan nu.

Plusgrader och blåst, hur håller isen?

– Vi klarar av att hålla isen frusen oberoende av vädret, åtminstone tills Akilles tar ligaguldet den 10 mars 2018, säger Högström. Skämt åsido, det lönar sig inte att stänga av maskineriet emellanåt, även om det är varmt ute.

En bidragande orsak till att man öppnat konstisen är att ungdomsishallen i Kokon fortfarande är stängd för reparationer. Arbetena väntas pågår minst en månad till och det gör trycket på träningstider extra stort. Nu ger konstisen inne i centrum möjlighet för juniorhockeylag att träna på is.

Mycket åktid

På idrottssidan följer man noga med väderprognoserna: blir det kallt så är planen att snabbt laga is också i rinken.

– Det ger ännu fler chans till istid, säger Per Högström.

Han hoppas att också vanliga Borgåbor ska passa på att utnyttja de många isturerna som är vikta för allmänheten. Åka skridsko kan man göra alla dagar utom om onsdagarna, vid lite olika tidpunkter.

För kylmaskineriet startade skalades det uttjänta konstgräset bort från Bollplanen. Enligt Högström har gräset ingen betydelse för isen – det går lika bra om inte bättre att isen bildas på grusunderlag.

Gräsoperationen är ett led i de planerade förbättringsarbetena på planen. I nästa års budget finns cirka 400 000 euro reserverat för nytt konstgräs – som läggs i sommar – och för att förbättra kylrören som är från början av 1990-talet. Enligt Högström gör nya kylrör nedkylningen effektivare.

En fråga för sig är de föråldrade omklädningsrummen vid Bollplanen. Per Högström är medveten om att utrymmena närmast kan klassas som "retro", som han själv uttrycker det, och konstaterar att det mot slutet av följande budgetperiod finns en summa märkt för idrottssidans behov.

– Vissa förbättringar gjordes för ett antal år sedan, men att förnya omklädningsrummen är väldigt dyrt. Frågan är om man ska satsa på nya duschar och toaletter till Bollplanen eller kanske en näridrottsplats i Vårberga.

Tider för allmänheten från och med den 3 november:

Måndag kl. 16–19, tisdag kl. 16–18 och 21–22, onsdag ingen tur, torsdag kl. 16–18, fredag kl. 20–22, lördag kl. 9– 13 och 14.30–16.30, söndag kl. 9–13 och 17-21.

Observer att turerna för allmänheten kan variera på grund av matcher, övriga evenemang och möjliga förändringar i väderleken.

Information om turerna hittas på www.borga.fi Timmi-reserveringskalender.