Isoleringsarbeten i regn upprör

Under bar himmel. Isoleringsullen monteras under bar himmel också i slaskväder. Det är ingen fara, säger byggherren. Bild: Kristoffer Åberg

I snöslask och duggregn läggs isolering vid ett av höghusbyggena i Näse. Det är ingen fara, isoleringsullen suger inte i sig vatten, säger byggherren.

Husen som ska hysa studentbostäder vid Alexandersbågen i Näse har nått takhöjd och arbetet med att sätta isolering i väggarna pågår för tillfället. Många har reagerat på att bygget inte är intäckt och isoleringsullen på de höga väggarna är helt under bar himmel. Trots slask och regn under de senaste dagarna har arbetet fortsatt.

– Det finns ingen risk för att huset får fuktproblem av den här orsaken. Sådan här isoleringsull suger inte i sig vatten, det visar både tester som vi själva gjort och som Teknologiska forskningscentralen VTT gjort, säger verkställande direktören för Borgå A-bostäder Mika Vuori.

Konstruktionen i huset har enligt Vuori skyddats genom att man täckt skarven mellan väggen och isoleringsullen med bitumen uppe på takhöjd.

Samma isoleringsmaterial användes då A-bostäders hus i Näse port byggdes för ett tjugotal år sedan, och det har inte ställt till med problem.

– Bomull suger i sig vatten, den här isoleringsullen gör inte det, konstaterar Vuori.

Borgå stad sålde tomten i maj 2016 för över en miljon euro.

A-bostäder låter bygga 120 studentbostäder i ett flervåningshus ska stå klara 2018.

I bottenvåningen kan man placeras affärs- och kontorslokaler.