Ishallen i användningsförbud: brister i bärande konstruktioner innebär säkerhetsrisk

SVÅRT. Leena Eriksson försöker nu hitta någonstans att träna för Borgå konståkare. Bild: Kristoffer Åberg

Problem med de bärande konstruktionerna innebär en säkerhetsrisk. Bland fynden finns betongpelare som böjt sig.

Man har hittat brister i de bärande konstruktionerna i Kokon ishall, uppger staden i ett pressmeddelande. Hallen stängs därför på grund av säkerhetsskäl. I nuläget ser man på möjligheterna att reparera hallen, men det är osannolikt att hallen öppnar i slutet av juli såsom planerat.

Takkonstruktionerna i Ungdomsishallen reparerades för drygt ett år sedan, och användningsförbudet gäller endast den större ishallen från år 1987.

Stödpelare böjer sig

Problemen finns i de bärande konstruktionerna där takbjälkarna och stödpelarna av betong börjat böja sig. Det fanns redan tecken på detta år 2006 men då slog man fast att balkarna är tillräcklig stabila.

– Efter det har balkarna bågnat betydligt och hallen försätts av säkerhetsskäl i användningsförbud. Det finns knappast omedelbar risk för ras men utifrån expertutlåtandet kan hallen inte användas tryggt, uppger lokalitetsdirektör Börje Boström i pressmeddelandet.

Han tillägger att man utreder om de bärande konstruktionerna kan stödas eller repareras, men att man i det här skedet inte kan ge några löften om tidtabellen.

– I bästa fall hittas en bra lösning för att stöda konstruktionerna och då kan hallen öppnas på nytt redan innan den planerade grundrenoveringen eller ett nybygge, säger Boström.

Tråkigt för föreningar

Ishallen är stängd för denna säsong och det var meningen att dörrarna skulle öppnas igen i slutet av juli.

– Tyvärr ser det ut som att vi endast har Ungdomsishallen i bruk efter sommaren. I stället för stora ishallen öppnar Ungdomsishallen redan i slutet av juli, så föreningarna kommer ut på isen som planerat, säger chefen för idrottstjänster Per Högström.

Högström påpekar att situationen är ledsam med tanke på träningsturerna, matcherna, tävlingarna, uppvisningarna, turneringarna och hela föreningsverksamheten, men att man inte kan pruta på säkerheten.

– Det blir problem också eftersom Ungdomsishallen inte fyller de krav som ställs på representationslagets matcher. Vi sätter oss snart ner med föreningarna och funderar tillsammans ut de bästa alternativen för att lösa situationen, tillägger han.

Staden erbjuder föreningarna så många isturer som möjligt på bollplanens konstis och i rinken bredvid den.

– Men det löser inte på långt när alla utmaningar, konstaterar Högström.

Borgå konståkare

Leena Eriksson, ordförande för Borgå konståkare, säger att situationen är svår för dem, men också för alla andra föreningar som använder ishallen.

– Vi har stött på situationen en gång tidigare när ungdomsishallen var i användningsförbud. Det är verkligen svårt med bara en ishall. Det är många användare som ska dela på de lediga tiderna.

Eriksson nämner att Borgå konståkare ännu inte har någon lösning på situationen. Föreningen har omfattande verksamhet på olika tider av dygnet, och dilemmat blir nu att hitta träningstider.

– Vi reder ut saken nu. Vi borde kunna garantera tillräckligt många timmar på isen utan att det blir dyrare. Det kanske innebär att vi åker till någon annan hall, som vi gjorde tidigare. Då åkte vi runt i trakterna, bland annat Sibbo, Kervo och Träskända. Dessvärre verkar allt vara fullbokat nu, men vi ska nog hitta något. Vi vill försäkra oss om att skridskoskolan ordnas i Borgå också kommande vinter.

Renovering eller nybygge

Utöver utvärderingen av ishallens bärande konstruktioner blir konditionsgranskningen av ishallen klar i juli. Utifrån dessa utvärderas hallens renoveringsförutsättningar som helhet.

– Troligtvis är ett nybygge i någon form det vettigaste alternativet. Om den nuvarande hallen kan göras säker med måttliga åtgärder för till exempel fem år, då lönar det sig att göra de behövliga reparationerna och därmed trygga isförhållanden tills ett eventuellt nybygge står klart, säger Boström.

Staden startar redan under sommaren ett projekt för att utveckla idrottsparken i Kokon. Samtidigt utreds möjligheten att förverkliga en multifunktionshall som kunde ersätta både ishallen och Kokonhallen. Det handlar om ett stort projekt som förutsätter omfattande planering och hörande av delaktiga samt utomstående partners och finansiering.

Mer läsning