Isen gick i Lovisa – de här tippade bäst

AVGJORT. ÖNS:s Seppo Hakanen vidrörde bryggan vid Skeppsbron den 11 april exakt klockan 11.15. Båtförare var Jari Pesonen från ÖNS. Bild: Arto Henriksson

Lovisaviken var isfri på tisdagen den 11 april klockan 11.15. Då kunde båten med Seppo Hakanen och Jari Pesonen från Östra Nylands Segelförening ombord köra från hamnen i Valkom till Skeppsbron utan att stöta på is.

På föreningens nätsajt skriver man att själva Lovisaviken var isfri redan kvällen före, men längre ut, söderom Tullbron mellan Sågudden och Kråkholmen, fanns det ännu is som hindrade en båtfärd i öppet vatten till Lovisaviken.

– Då fanns det stora råkar i isen men de löpte i fel riktning. Till slut pressade vinden isflaken så att vi kunde köra längs med Såguddens stränder till Tullbron och därifrån i öppet vatten till Skeppsbron. Under tisdagen hade isen försvunnit nästan helt från Lovisaviken, berättar Seppo Hakanen från ÖNS.

När isen gick avgjordes också ÖNS, tidningen Östnylands och Loviisan Sanomats traditionella istippningstävling. Den som kom närmast var Teija Aalto från Lovisa som gissade att isen skulle gå den 11.4 klockan 13.45, det vill säga endast 2,5 timmar efter den riktiga tidpunkten. Nästbäst gissade Peter Gren med klockslaget 14.21 och på tredje plats med endast 1 minuts skillnad till honom var Pia Grönroos som tippade att isen skulle gå klockan 14.22.

Segraren får ett presentkort på 300 euro till en butik i Lovisa.

Alltsedan 1958 har det ordnats tävlingar där man gissat tidpunkten då isen går från Lovisaviken.