Irina Björklund lever i stunden

KVALITET. Irina Björklund väljer numera bland uppdragen och satsar på det hon finner betydelsefullt, såsom kyrkokonserten Le Moment i Borgå. Bild: Tor Wennström

Le moment – On hetki heter sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Irina Björklunds jultida kyrkokonsert. Så är hon också den som vill leva i stunden.

Det är en kulen decemberdag. Irina Björklund kommer raskt gående över gamla rådhustorget i Borgå. Nordanvinden far vilt fram med hennes långa, böljande hår och lockar fram en tår ur ögonvrån.

– Jag har bott så länge utomlands att jag inte klarar kylan lika bra som tidigare, skrattar Irina Björklund iklädd pälsbrämad yllekappa.

För sjutton år sedan gick flyttlasset till Los Angeles och sedan några år tillbaka finns familjens bas i södra Frankrike. En annan milstolpe ligger tjugo år tillbaka i tiden: dagen då hon gifte sig med maken Peter Franzén i Borgå domkyrka.

– Det gör det extra personligt och stämningsfullt att ge en konsert just här. Borgå känns också annars som hemmaplan för mig. Som barn har jag ju vuxit upp och tillbringat mycket tid i skärin. Så här finns gott om vänner och bekanta.

Konsert med julstämning

Irina Björklund är på besök i Borgå för att berätta om måndagens kyrkokonsert Le moment – On hetki som tar fasta på julens stämning utan att vara en regelrätt julkonsert med traditionella julsånger. Andan är visserligen i linje med julens budskap om kärlek och omsorg.

– Jag vill bjuda på tankeväckande, stämningsfulla sånger som passar att sjunga inför jul. Förstås ska styckena också vara lämpliga att sjunga i kyrkan.

Tacksamhet är ett tema som löper som en röd tråd genom konserten. Irina Björklund tycker att vi borde bli bättre på att ta vara på det vi har just nu, i den här stunden, för man vet aldrig vad som händer i kväll – lite som i titeln på hennes senaste album, Ce soir tout peut arriver. Hon vill också tro på att det goda segrar och att det finns ett bättre "i morgon". Hon vill blicka framåt, på året som kommer.

– Jag vill göra saker som känns bra och betydelsefulla för mig, och det är de känslorna jag vill förmedla till publiken. Jag satsar hellre på kvalitet än på kvantitet, jag har inte samma arbetshunger som då jag var tjugo. Nu gör jag mina val baserat på vad som känns viktigt.

Finska och franska

Den senaste månaden har Irina Björklund turnerat i Finland med skivan som lanserades i höstas. Albumet är skapat enligt samma koncept som succéskivan La vie est une fête från 2014, det vill säga låtarna är gamla finländska örhängen som hon översatt till franska.

– Den nya skivan är gjord i New Orleans och ljudvärlden är en helt annan. Här hörs bland annat blåsinstrument, banjo och tvättbräda. Jag har också rört mig i staden och spelat in intervjuer, till exempel från gatuparader och torgkommers. På grund av skivans mera färgglada natur har en av de mest fartfyllda låtarna lämnats bort inför kyrkokonserten.

För konserten i Borgå har hon valt ut de mest stämningsfulla låtarna från sina tre senaste skivor, det vill säga stycken som passar i juletid och som går in under det övergripande temat "on hetki", dags att. Finska sånger på franska blir det i huvudsak också här, men Irina Björklund lovar att också sjunga några låtar såväl på svenska som finska.

Känslofyllt kyrkorum

– Musiken och konceptet sitter väldigt bra i kyrkorummet. Kyrkan i sig öppnar kanalerna till människors hjärtan och gör dem beredda att låta känslorna flöda.

Kyrkoakustiken sätter bandet på sex personer och i synnerhet ljudansvarige Rami Helin på prov. Det gäller att tona ner det vanliga konsertsoundet tillräckligt för att få det hela att låta bra i kyrkorummet.

– Vissa sånger gör vi i ganska avskalade versioner.

Irina Björklund går med på att glänta lite på repertoaren och räknar upp några låtar som hon kommer att sjunga i kyrkan. Det blir bland annat Kaj Chydenius Sinua sinua rakastan (Je t'aime, je t'adore), J. Karjalainens Hän (Lui) och bland de lite modernare låtarna hittas Jenni Vartiainens Missä muruseni on (Qui cache mon chéri). Jubelåret till ära blir det även några låtar av Tapio Rautavaara och Toivo Kärki.

On hetki gör vi förstås också plus några av mina egna låtar som är skrivna på andligt tema.

Och jo, det blir några smakbitar på såg också för "folk blir ofta besvikna om inte den kommer fram".

Musikgåva

Speciellt i samband med konserten i Borgå domkyrka är att Irina Björklund och bandet donerar en julgåva för gott ändamål. Det blir en musikalisk present bestående av cd:ar med över hundra traditionella julsånger som överräcks till de äldre på ålderdomshemmet i Johannisberg. Ingår i paketet gör också böcker med sångtexter, tryckta i stor stil, samt en guide till personalen.

Laulun iloa, sångglädje, heter sångpaketet som Tarja Merivirta sammanställt. På julen är det lätt att komma ihåg barnen, men vi vill också komma ihåg de äldre. Det finns massor av äldre som är ensamma. Godhet ger mer godhet, säger hon okonstlat.

Le Moment – On hetki lånar sitt namn av Rauno Lehtinens låt som 1968 kom trea i den finländska Eurovisionsuttagningen.

Konsert med Irina Björklund och hennes sexmannaband i Borgå domkyrka måndagen den 14 december klockan 19. Konserten ges också i Lojo kyrka den 16 december.

På repertoaren finns låtar med stämningsfull, julig känsla utan att vara traditionella julsånger. Irina Björklund sjunger finländska örhängen på franska, samt stycken på svenska och finska. Hon sjunger också några låtar som hon skrivit själv.

I bandet hörs Janne Haavisto, trummor, Markus Nordenstreng, gitarr, Janne Lappalainen, saxofon, Kukka Lehto, violin, Tero Pennanen, keyboard, Pekka Lehti, bas. Rami Helin är ljudansvarig.

Biljetterna kostar 27,50 via lippu.fi.

Det finns också chans att höra Irina Björklund sjunga låtar från senaste albumet, Ce soir tout peut arriver på Alexandersteatern i Helsingfors i kväll och i morgon kl. 19.

För att ge en musikpresent gå in på http://lauluniloa.fi/.