Inveon lockar fortfarande

MEKANIKER. På Inveons linje för fordonsmekaniker finns ännu många lediga studieplatser. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Linjerna för el och för logistik fick flest sökande vid yrkesinstitutet Inveon.

Vikarierande rektor Gunilla Träskelin vid Inveon berättar att antalet ansökningar till höstens nybörjarplatser är på samma nivå som i fjol.

– Vi har antagit 95 studerande via den gemensamma ansökningen och 12 studerande andra vägar.

– Redan nu vet vi att en del av de antagna inte kommer att ta emot sina studieplatser men att det finns andra studerande som antagits vid andra skolor som ändå hellre vill komma till oss.

Kompletteringsansökningar tas in under hela sommaren.

Speciellt populära är linjerna för el och för logistik. Det finns många som vill bli elmontörer och kombinationsfordonschaufförer och på de linjerna finns det inte mer lediga platser.

– Kocklinjen och husbyggnadslinjen har också dragit många ansökningar, men där finns några lediga platser, säger Träskelin.

Det finns plats för fler studerande också på linjerna artesan i inredning och design, frisör och maskin- och produktionsteknik.

– På linjen för fordonsmekaniker finns det flest lediga platser, säger Träskelin.

Många Lovisaunga vill gå i yrkesskola

Trots den stora osäkerheten om hur det blir med andra stadiets utbildning i Östnyland i framtiden vågar ungdomarna ändå söka till de här utbildningslinjerna i samma utsträckning som tidigare.

– Jag hoppas att beslutsfattarna bekantar sig med Yles färska statistik, som i vår region visar att intresset för att gå på yrkesinstitut ökar ju längre österut man kommer, säger Gunilla Träskelin.

Kurt Torsell utreder för de nya utbildningsanordnarna, IUKKY och Point College, Inveon och Prakticum.

– Vi kommer nu att fokusera på hur utbildningen ska börja se ut rent praktiskt. Det måste finnas konkreta planer för att få projektfinansiering.

Inom september ska understödsansökningarna lämnas in till ministeriet.

Godkänd fusion

– Prakticum förhandlar just nu med IUKKY om gemensamma utrymmen, säger Torsell. Utöver det blir det troligen aktuellt med ett nybygge.

Nybygget ska enligt planerna placeras vid Styrmansvägen, nära Amisto.

– Prakticum har ingen anledning att inte satsa på utrymmen i Borgå, säger Torsell. Det har visat sig att ungdomarna gärna studerar i Borgå, och dessutom är ju lokalerna betydligt billigare här än i Helsingfors.

Fusionen Prakticum och Inveon är i praktiken redan godkänd, eftersom fyra av totalt fem ägarkommuner redan har gett grönt ljus.

När det gäller IUKKY och Point College har fem av nio ägare sagt ja. Ännu saknas utlåtanden av tre av ägarkommunerna, däribland Lovisa, som kommer att samla till ett extra fullmäktigemöte efter midsommar, just för den här frågan.