Intresset kollas för dyraste bostäderna i stan

SÅ HÄR. Fantombilden visar hur man tänkt bygga. Bild: Arkitektbyrå Stefan Ahlman

Länge har utbyggnaden av Stadshusgatan 17 låtit vänta på sig, men finns tillräckligt stort intresse för de planerade nya bostäderna, kommer byggandet i gång. Det är fråga om tomten för Brunbergs gamla chokladfabrik och priset är i topp.

Två nya hus på tre våningar och tre stora, nyrenoverade lägenheter i det gamla fabrikshuset, totalt 25 bostäder förhandsmarknadsförs för tillfället av Huoneistokeskus.

– Objekten lades på nätet på veckoslutet och vi har redan hunnit få in förfrågningar, också någon reservering, säger Huoneistokeskus försäljningschef Catarina Helenius.

Dyrast i stan

Priserna toppar nivån på nyproduktion i Borgå.

– Medelkvadratmeterpriset är 6 500 euro. På västra åstranden är motsvarande pris 5 500 euro. Å andra sidan ligger de här bostäderna mitt i stadskärnan, alldeles intill parken och torget.

Den gamla fabriken på gården är skyddad i stadsplanen och får inte rivas. Helenius säger att saneringen är dyr och trissar upp helhetspriset på alla bostäder.

– Olönsamt byggande vill förstås ingen syssla med.

Storleken på lägenheterna varierar mellan 27,5 och 119,5 kvadratmeter.

De nitton parkeringsplatserna är placerade i en bilhall under gården, infarten är från Linnankoskigatan. Från hallen kommer man direkt upp till trappgångarna.

Förhandsmarknadsföringen pågår i juli och augusti.

– Efter det diskuteras fortsättningen med byggaren, det vill säga AV-Kiinteistöt. Cirka hälften av bostäderna bör vara reserverade för att byggande ska kunna starta, förklarar Catarina Helenius.

Mer läsning