Intresset för populär loppmarknad håller i sig

PÅ UPPKÖP. Maria Riska , t.v., och Pricella Andersson besöker loppmarknaden vår och höst. Bild: Maj-Louise Wilkman

Varför köpa nytt när det finns ett stort utbud på begagnat i gott skick till ett rimligt pris? Så tänker väl de flesta barnfamiljer.

Två gånger årligen, vår och höst, tar Mannerheims barnskyddsförbunds lokalavdelning MLL Uusi Porvoo itu med ett stort projekt. Föreningen ordnar en loppmarknad i S-Markets parkeringshall i Näse. Den fjortonde i ordningen hölls i dag och också denna gång blev den en publiksuccé.

– Vi är en grupp på sex frivilliga som tillsammans håller i trådarna för att loppiset ska bli av. Jag kan inte säga hur många timmar vi sätter ner på förberedelserna, men många är de. Dessutom är vi småbarnsföräldrar som har dagsjobb i huvudstadsregionen. Därför hoppas vi att vi skulle få nya frivilliga med i arrangörsgruppen för att kunna dela på bördan, säger Niina Hintsanen, vice ordförande för MLL Uusi Porvoo.

Arrangörerna har många uppgifter som att marknadsföra evenemanget och att se till att föreningens kafébord är välfyllt.

– Men det jobbigaste är kanske att koordinera försäljningsborden. Blanketten att reservera ett bord är enkel, men det finns alltid de som bokar och sedan backar ur. Borden går snabbt åt, men vi har alltid en väntelista ifall vi får återbud. I dag har vi 160 försäljare på plats. Det är inte bara Borgåbor som säljer här utan vi har också långväga försäljare.

Hon berättar att under vårmarknaden är sommarkläder och till exempel barncyklar efterfrågade, medan höstmarknaden är högsäsong för begagnade skridskor och skidor.

– Kommersen är livlig. Det bästa resultatet någonsin för en försäljare är 800 euro, men i allmänhet handlar det om några hundra euro per försäljare under de tre timmar marknaden pågår.

Nästa storlek

Tanken med loppmarknaden är familjerna ska kunna sälja urvuxna kläder och andra tillbehör och samtidigt skaffa nytt i stället.

– Vi är på jakt efter nästa storlek, säger Maria Riska och Pricella Andersson.

De besöker marknaden varje gång den ordnas och inte heller den här gången kommer de tomhänta hem. Maria har hittat en overall i lämplig storlek och Pricella två klänningar. De är nöjda med utbudet.

– Man får röra och känna på varorna och på det sättet skaffa sig en uppfattning om kvaliteten, säger Pricella.

Niina Hintsanen säger att loppmarknaden är en mycket viktig inkomstkälla för föreningen. Hyresintäkterna för försäljningsborden går oavkortade till stadens barnfamiljer. Föreningen ordnar olika evenemang som är öppna för alla.

– Vi är mycket tacksamma för att Varuboden-Osla deltar i vårt arbete genom att låta oss använda parkeringshallen. Bolaget ser också till att det är snyggt och rent i hallen när marknaden börjar.

Föreningens frivilliga ansvarar för säkerheten i samarbete med någon av avtalsbrandkårerna.

De försäljare som inte fick åtgång på allt har en möjlighet att donera de överblivna varorna till en välgörenhetsorganisation.

– Den här gången har vi valt Goodwill Porvoo.

Mer läsning