Internetkommentarernas mörka sida

Det ska inte behöva sägas att människor ska vara civiliserade också på internet.

I början av 2000-talet såg det ut som sociala medier skulle bli stället som för människor samman för att utbyta åsikter och debattera politik på ett civiliserat vis. Eller så såg visionen ut.

Nu, ungefär sjutton år senare, har verkligheten hunnit i kapp. Det är inte ofta man hittar en diskussionstråd som helt saknar provokationer, påhopp och uttalande som gränsar till olagligheter. Det gäller kommentarer hos såväl jättar som Helsingin Sanomat som de lokala medierna.

De vuxnas dåliga beteende verkar också vara en av orsakerna till att många unga väljer bort Facebook. Provokativa gräl och "jo-nej"-diskussioner lockar inte. I stället väljer de sina egna forum, ofta för att hitta uppbyggande diskussioner. Det är också här man hittar de nya nätforumen, och en återuppväckt optimism kring en ny sorts demokratisk samverkan.

Det senaste lokala obehagliga exemplet växte fram i samband med Östnylands nyhet om Kvarnbackens skola och fuktproblemen som återuppstått. På Facebook figurerar kommentarer som till stora delar består av svordomar och nedlåtande gliringar mot tjänstemän och politiker – och tvärsäkra åsikter om att det hela är en "självklarhet" som alla redan "visste". Det talas om "skitsnack", "inkompetens" och "totalt okunniga politiker".

Det är klart att mögelskolor väcker känslor, särskilt när vi journalister knappt hinner skriva nyheterna i samma takt som de uppstår. Men domen bland Facebookanvändarna faller hårt och högljutt utan att all fakta ligger på bordet.

Ett annat exempel är nyheten om huset med en cannabisodling som brann i Lovisa. På Loviisan Sanomats Facebookgrupp är domen redan färdig, där vissa hårt och kortfattat slår fast att den bästa lösningen är fängelse, direkt och utan pardon. Att gruppen varit förvånansvärt tolerant mot inlägg som luktar rasism och provokation gör inte saken bättre.

Yle Östnylands kommentarfält är inte heller fritt från ogenomtänkta kommentarer som utmynnar i hårda domar och provokativa åsikter. Precis som i resten av lokalmediernas kommentarfält florerar elakheterna också här.

Fenomenet med hetsiga påhopp har nog inte gått någon förbi, särskilt bland de som följer med de lokala mediernas grupper och kommentarfält. När kommentarmaskineriet kring lokala nyheter startar finns det inte alltid utrymme för tvivel och nyanserade inlägg av typen "å andra sidan". Vissa inlägg om att inte döma för tidigt går ofta förbi nästan obemärkt, och ofta är det samma personer som återkommer med återhållsamma och nyanserade åsikter.

Majoriteten av skriverierna är förstås helt sakliga. Dessutom är tonen snäll i jämförelse med den slaskhink som forumet Suomi24:s anonyma trådar utgör. Ett glädjande undantag är till exempel kommentarerna kring Yles skriverier om Olavi Kalevas avgång och tomtaffären. Här är diskussionen till stora delar saklig, även om en del syrligt formulerade beskyllningar får plats.

Ilska och mobbmentalitet på social medier är långt ifrån ett nytt fenomen, men det kan sägas igen: tänk efter vad du skriver och hur du skriver det. Och var inte för snar att döma.

Max Nyberg Reporter

Mer läsning