Inte ens massiv knäskada stoppar Forsell

MERITER. Om man tittar på antalet FM-titlar så hör Greger Forsell till de mest meriterade Borgåidrottarna genom tiderna. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåbon Greger Forsell var i höst i sitt livs form och tog sin tionde FM-guldmedalj i brasiliansk jiujitsu. Det blev också brons i den allmänna klassen som är öppen för alla viktklasser – men medaljen hade en sur bismak.

– Nå, jag går med kryckor och har en sex månaders rehabilitering framför mig, säger Greger Forsell som avslutade tävlingssäsongen med att i överlägsen stil ta sin tionde FM-guldmedalj i brasiliansk jiujitsu.

– Turneringen i min viktklass (70 kg) gick bra. Jag var i bästa skick någonsin. Det grämer att knät gick sönder. Det hör till idrott men det känns att skadan kom vid fel tidpunkt.

I samma FM-turnering deltog Forsell i den allmänna klassen som är öppen för alla viktklasser och där blev det förlust för 94 kilo tung bjässen Jesse Urholin. Det var i den matchen som skadan kom.

– Det knakade till i knät och jag visste genast att något gick sönder. Främre korsbandet brast och menisken lossnade, berättar Forsell.

Men någonting positivt finns också: Nu har jag mer tid med projektet att öppna ett nytt gym i Köklax i Esbo.

Come back i MMA?

I FM-turneringen var Forsell i grym form och hans resa mot en tionde FM-titel var närmast en självklarhet. För tillfället finns det ingen i landet som kan stoppa Borgåstjärnan som dessvärre nu har en lång sjukledighet framför sig.

Nu får allt vad kampsport heter vänta. Eller?

– Om ett halvår får jag börja hårdträna. Jag går ännu en vecka med kryckor men jag har börjat "mormor-träna" redan.

I Forsells planer fanns också en comeback till MMA men stålburen, där han är obesegrad och där han senast gått en match 2014, får vänta.

– Skadan satte stopp för planerna. Jag koncentrerar mig bara på att komma i skick nu. Men någonting positivt finns också: Nu har jag mer tid med projektet att öppna ett nytt gym i Köklax i Esbo, berättar Forsell som sedan länge drivit ett kampsportsgym i Borgå, Sports Academy No. 1.

Gymmet i Esbo ska enligt planerna öppnas i mars, först i samarbete med en judoförening. Men till planerna hör att utvidgas.

– Tanken är att gymmet i framtiden fungerar likadant som här i Borgå.

Så trots att själva utövandet av kampsport för tillfället är ett absolut "nej", kommer kampsportsveteranen Forsell att fortsätta jobba för sporten. Och efter sommaren lär han så småningom vara i tävlingsskick.

Och kanske jakten på ytterligare FM-medaljer forstätter då – eller vad är målsättningen?

– Man skulle ju vilja säga tjugo FM-guld, men kanske det är överdrift, säger Forsell med ett skratt.

Brasiliansk jiujitsu – tio FM-guld 2003, 2006-12, 2015, FM-silver 2005 och FM-brons 2002. EM-guld 2005, 2009, 2013 och EM-brons 2010. VM-brons 2009.

Submission wrestling – FM-silver 2005, 2008. EM-silver 2008, EM-guld 2010, EM-brons 2013.

MMA – Proffsfacit: 6 segrar, en oavgjord.

Mer läsning