Institutet för hälsa och välfärd testar ny corona-app

Institutet för hälsa och välfärd lanserar en ny corona-app i september. Testningen av appen kör i gång denna vecka. Bild: Dann Pettersson

Syftet med den nya corona-appen är att förhindra en ytterligare spridning av coronaviruset.

Insitutet för hälsa och välfärd ska testköra en ny corona-app på tisdag. Appen kan underlätta smittspårningen och effektivera hälsovårdsmyndigheternas arbete med att bryta smittkedjor.

Appen fungerar så att de användare som har smittats av coronaviruset får en kod av hälsovårdsmyndigheterna som matas in i appen. Efter det får alla app-användare som har varit i närkontakt med den smittade ett meddelande om att de kan ha utsatts för coronaviruset och att de ska kontakta hälsovården.

– Appen ska vara tydlig, lättanvänd och datasäker och mobilen ska identifiera närkontakterna på ett tillförlitligt sätt, säger Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänster på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Det går inte att identifiera dem som har smittats av coronaviruset direkt via appen. Testningen framskrider nu i två faser. Den här veckan installerar försökspersoner appen i sina mobiler. Därefter registrerar appen försökspersonernas närkontakter. Under den andra veckan utvidgas testet bland anställda i hälsovårdsbranschen.

– Försökspersonerna jobbar inom Birkalands sjukvårdsdistrikt eller på Helsingfors stad. Utöver detta deltar försökspersoner som jobbar på Folkpensionsanstalten, Institutet för hälsa och välfärd, SoteDigi och Solita, säger Yrttiaho.

Corona-appen ska lanseras i september. Det är frivilligt att använda appen, men ju fler som använder sig av den, desto större nytta har den i smittspårningen, påminner institutet.

Mer läsning