Inspirerad av Italiens ljus

Det sydländska ljuset, den italienska livsglädjen och de kuperade kullarna i landskapet Marche fungerar som inspirationskälla för Saija Baer. I Galleri Hörnan visar hon sin längtan målad på duk.

Saija Baer har sitt arbetsrum i Konstfabriken i Borgå, men då hon målar befinner hon sig mentalt i Italien. Under en del av året är Baer bosatt i italienska Le Marche; en liten stad på kusten som ligger inbäddad i ett kuperat landskap med Adriatiska havet på ena sidan och Sibillinibergen på den andra.

– Omväxlingen ger mycket energi och kraft. Redan upplevelsen av att bo i Italien ger vardagen krydda, säger hon.

Det är till Italien som Baer riktar sina tankar, och det är längtan till sitt andra hemland som hon målar om och om igen. I Galleri Hörnan öppnar hon upp med ett duvblått, grånyanserat verk där den vilsamma grunden förstärks av guldtexturer. Jag lyssnar och väntar tills du är nära heter verket på 1,5 gånger 1,5 meter. Formatet är viktigt för Baer: hon trivs på stora ytor också om vissa motiv kräver ett mindre omfång.

Italiensk hemvist

Strax intill den duvblå skapelsen hänger två mindre alster som också de andas längtan till Italien. Här är det kopparblänk och azurblå nyanser som bildar motivet i La Torre medan den färgmässiga pendangen Vinea går i orange och cyan. Tavelnamnen kommer från italienskans ord för torn respektive vinranka. Många av Saija Baers tavlor baserar sig de facto på konstnärens italienska hem, på huset i Le Marche, på trädgården, på omgivningarna och på atmosfären på stort.

Själv ser hon sin längtan som en resurs, den ger henne en grogrund för konstnärligt skapande. Utsökt i all sin enkelhet är till exempel pinfärska Allena, jag blir omringad av tankar på dig där hon rent konkret infogat en bit av landet hon längtar till. Baer har lagt italiensk sand i resväskan, fraktat den till Finland, silat sanden och blandat den i akrylfärgen. Med exakta drag målar hon egen gråskiftande värld som för ett stilla samtal med den omgivande miljön.

Färg och struktur

Saija Baers tavlor präglas av spännande strukturer och rikt flödande, stundtals tjockt strukna, färger. Giardino de Raffaele heter utställningens yvigaste motiv där olika nyanser av grönt varvat med gyllene stråk bjuder in betraktaren till en frodigt vacker trädgård. Här, liksom i flera av de andra större verken, ligger tyngdpunkten på det abstrakta uttrycket, men hon trivs också med mera föreställande motiv.

– Mina motiv som ansikten; de lever, de gör miner, de är rynkiga, de visar känslor och tankar.

I Galleri Hörnan visar hon även några akvareller, också de med italiensk känsla. Exempelvis gyllengula San Cipriano för utan tvekan tankarna till soldränkta, sydländska kullar.

Saija Baers målningar visas i Galleri Hörnan till och med den 30 oktober.