Insändare: Kan Samlingspartiet få fram en presidentkandidat?

Nuvarande borgmästare för Helsingfors Jan Vapaavuori kom med en stor överraskning för Samlingspartiet när han anmälde att han inte kommer att ställa upp för återval vid nästa kommunalval. Detta är säkert ett problem för partiordförande Petteri Orpo när väljarstödet för partiet minskat redan i två gallupmätningar den senaste tiden.

Följande kommunalval hålls den 18 april och efter det kommer riksdagsvalet i april 2023, presidentval blir det 2024.

Samlingspartiet har för tillfället inte någon bra kandidat som skulle kunna vara med om kampen i presidentvalet. Vapaavuori har politisk erfarenhet som minister i Katainens och Vanhanens andra regering, han var riksdagsledamot 2003–2015. Samlingspartiet har denna valperiod inte stora möjligheter att påverka dagens politik i Finland annat än att i samråd med Sannfinländarna försöka få till stånd misstroende i riksdagen för regeringen vilket dock inte lyckats.

Vad gäller valet av nästa borgmästare i Helsingfor kommer det nog att föra med sig stora problem för Samlingspartiet som numera fungerar som stödparti för Sannfinländarna. Det kommer att vara mycket intressant att se om Samlingspartiet har planer redan för 2024 att ställa upp en kandidat som har möjligheter att ta upp kampen i presidentvalet. Orpo valdes nu till partiordförande, men kommer det att vara hans sista period som sådan?

Bengt Dahlqvist pensionär, Borgå

Mer läsning