Insamling för Forsbyoffrets anhöriga

INSAMLING. Brother Chrismas är en anonym välgörare. Bild: Tuomo Manninen

Välgörenhetsorganisationen Brother Christmas har startat en insamling till understöd för de anhöriga till mordet i Forsby tillsammans med föreningen Suomen Poliisikoira.

Mordet i Forsby sommaren 2016 var ett mycket uppmärksammat fall – inte minst eftersom polishunden Börje fick livshotande skador i samband med gripandet av gärningsmannen. Det ledde till en insamling till polishundsföreningen Suomen Poliisikoira. Man samlade då ihop drygt 13 000 euro.

I början av februari i år vände sig offrets anhöriga till allmänheten med en skrivelse som publicerades bland annat i Loviisan Sanomat, där de bland annat konstaterade att processen lett till omfattande kostnader och att de tvingats sälja egendom för att kunna betala sina räkningar. De undrar också hur det kommer sig att man som anhörig lämnas så oskyddad i finländska brottsprocesser.

Välgörenhetsorganisationen Brother Christmas skriver nu på sin Facebooksida att de noterat skrivelsen, och att de nu startar en ny insamling till förmån för de anhöriga – och att man gör det tillsammans med föreningen Suomen Poliisikoira som var förmånstagare i den ursprungliga insamlingen.

I inlägget på organisationens Facebooksida konstaterar polishundsföreningens ordförande, äldre konstapel Miikka Ounila, att familjen då visade stöd för polishundarna.

– Därmed är det nu vår tur att hjälpa.

Familjen organiserade en insamling till polishundarnas förmån efter att polishunden Börje skadades allvarligt, men senare återhämtade sig. De pengarna var aldrig tänkta att komma till offrets familjs förmån, i stället skaffade man planenligt skyddsvästar åt hundarna.

Enligt Uusimaa, som först skrev om insamlingen, har Brother Christmas (som är en maskerad välgörare) blivit kontaktad blivit kontaktad av en rad personer som frågat om man kan göra något för familjen.

– När jag bekantade mig med saken, och dessutom blev kontaktad av polishundsföreningen, så kände jag att det är viktigt att svara på det här ropet på hjälp, säger den anonyma välgöraren.

Här finns mera information om insamlingen.

Mer läsning