Inomhussäsongen väcker förväntningar eller framkallar orosmoln

Willem Kajander jagar framgång i inomhus-FM under veckoslutet, om en vecka står junior-FM på programmet. Bild: Tommi Willberg

Friidrottens inomhussäsong närmar sig sin kulminering med FM-tävlingar i februari och EM i mars. Akillessprintern Willem Kajander gillar vinterns tävlingar och ser fram emot att få bevis på var formen finns halvvägs på vägen mot kommande sommarsäsong.

Inomhussäsongen delar åsikter hos friidrottarna. En del tar tävlingarna i januari-februari som träning, några väljer att stå över tävlingarna helt och hållet och så finns det idrottare som satsar hårt och tävlar aktivt. Till den sistnämnda gruppen hör Borgå Akilles sprinter Willem Kajander, 20.

Halltävlingarna har de senaste åren alltid stått på Kajanders program och vintern efter succésäsongen 2016 är inget undantag. Efter grundtränings-, styrketränings- och snabbhetssäsongerna är det bra att ladda ur och se var framsteg har gjorts. Efter den korta tävlingssäsongen inomhus börjar träningskarusellen igen och blickarna vänds mot sommaren.

Vinterns resultat fungerar som en måttstock med tanke på sommaren.

– Om det går bra blir det mycket förväntningar. Under hallsäsongen testar man lite hur snabb man är just då, halvvägs till sommarsäsongen. Det är roligt du ser om träningen hjälpt dig och om man gått framåt. Sen kommer tankarna: om jag sprang personbästa i hallen, måste det ju betyda att jag springer personbästa också på sommaren, säger Kajander.

– Det är roligt att tävla på vintern, sammanfattar 20-åringen.

Men om det går dåligt då?

– om man har en dålig inomhussäsong så blir det jävligt deprimerande. Tänk att du satsar massor och ändå går det inte så bra som du tänkt. Det blir en psykologisk press.

Inomhussäsongen har definitivt sina fördelar, men också sina nackdelar. Det gäller att hålla huvudet kallt.

Annorlunda 200-meterslopp

Kajanders huvudsträckor utomhus är 100 och 200 meter. I hallen är de 60 och 200 meter. 200-meterssträckan är annorlunda än utomhus i och med att banorna inomhus är annorlunda. Banans längd kan vara allt mellan 170 och 400 meter, ofta en udd siffra på exempelvis 304 meter eller 189 meter (Uleåborg respektive Vierumäki).

– Kurvan är annorlunda på 200 meter, banan är för kort. Kurvan tar jättemycket energi, men syran man får är ungefär densamma, säger Kajander.

Banans lutning varierar och då man kommer in eller ut ur kurvan blir det en liten upp- respektive nedförsbacke. Tämligen annorlunda än på den 400 meter långa utomhusbanan.

– Därför har jag inte tränat så mycket på 200 meter, utan satsat mycket på snabbheten i stället. Vi tränar mer på 200 meter på våren.

– Då blir det mjölksyraträning, vilket är jättekul, säger Kajander med ett sarkastiskt leende.

Nio hundradelar per vinter

60-meterssträckan är enklare. Banan är rak och loppets längd motsvarar hundringens accelerationsskede. I fjol förbättrade Kajander sitt personbästa på hundringen till 10,72 och under vintern har han också hyvlat två hundradelar från rekordet på sextiometerssprinten.

– De senaste vintrarna har jag alltid förbättrat mitt rekord på 60 meter med nio hundradelar, så jag hoppas på det i år också. Sju hundradelar kvar, de tar jag i FM sedan.

Kajander inledde säsongen med att noteras för sju sekunder blankt, för tre veckor sedan putsades personbästat till 6,94.

– Tiderna har gått neråt hela tiden. I Åbo (för två veckor sedan) tog jag 6,95 med en dålig start. Det har sett bra ut, tiderna är okej. Jag har höga förväntningar inför FM, med en bra start kan det hända vad som helst, säger Kajander som i helgens FM-tävlingar i Jyväskylä har både 60 och 200 meter på sitt tävlingsprogram.

En vecka senare är gänget Akilleiter större då junior-FM avgörs i Åbo.

Kantele och Kuivisto skadade

Två stora namn fattas i Akilles led under FM-helgerna. Viktor Kantele drabbades olyckligt nog av en skada före årsskiftet och den formstarka löparen tvingas stå över inomhussäsongen. Rehabiliteringen framskrider ändå i rask takt och Kajanders kollega från guldlaget i stafett-FM i fjol ska vara skarp då sommarsäsongen närmar sig.

Också medeldistanslöparen, FM-guldmedaljören Sara Kuivisto missar vintersäsongen. 25-åringen lider av fotproblem och därmed gick drömmen om EM i Belgrad i mars i kras.

Om några veckor tar inomhussäsongen slut. Sedan är det dags att blicka framåt mot en ny träningssäsong.

– Det blir kanske ett par lättare veckor, sedan grundträningssäsong och så mot sommaren. Vi har ett läger i Portugal med vår träningsgrupp och i början av maj är jag med andra finska toppsprintrar på ett läger på Teneriffa, säger Kajander.

De tre kommande veckosluten tävlas det om FM-medaljer inomhus.

17-19 februari: FM i Jyväskylä

24-26 februari: Junior-FM (17-, 19- och 22 år) i Åbo

4-5 mars: Mångkamps-FM (juniorer+seniorer) i Tammerfors

Mer läsning