Inomhusluftproblem flyttar Haddom skolas elever till baracker i centrala Lovisa

Vad händer nu med Haddom skola, frågar säkert många när beskedet kom att eleverna flyttas till baracker i centrum. Bild: Arkiv/Lasse Lehtinen

Skolan ska undersökas efter att flera personer har rapporterat om symtom.

Haddom skola har 38 elever, nu flyttas de alla på torsdag till barackerna Gamla Strand i Lovisa centrum, skriver staden i ett kort pressmeddelande på onsdagen. Orsaken är symtomen, som en del uppvisar, och de undersökningar och eventuella reparationer som kan bli aktuella.

– Det var problem med inomhusluften redan i våras, det var fukt i en källarvåning. Det åtgärdades, och vi hoppades att det skulle bli bättre men i stället blev det sämre, säger utbildningschef Timo Tenhunen till ÖN.

Centralen för bildning och välfärd har undersökt olika tillfälliga alternativ och konstaterat att de lämpligaste utrymmena är barackerna, som staden äger.

I barackerna har tidigare Lovisavikens skola som Lovisa Gymnasium verkat.

– Vi måste tänka på säkerheten först, och garantera undervisningen. Därför gick vi in för den här lösningen.

Haddom skola var tidigare nedläggningshotat, men stadsfullmäktige räddade skolan från stängning i somras.

– Ja, det är klart att det här säkert sätter i gång spekulationer om skolans framtid. Undersökningarna får visa vilka åtgärder som krävs, det är ju möjligt att det inte behövs stora ingrepp för att undervisningen ska kunna fortsätta i skolan igen.

Timo Tenhunen säger att beslutet att flytta eleverna fattades väldigt snabbt.

– Jag lyfter på hatten för skolans personal, som har bidragit till att vi lyckas göra det här snabbt och smidigt.

Mer läsning