Inhemska godbitar i år på Höstvisan

SARA SELENIUS. Sångpedagogen och vissångaren uppträder för första gången på Höstvisan. Bild:

Det är Camilla Andelin, känd från Svenska Yle, som kommer att vara programvärd på årets Höstvisan på Solhälla. Eller på Höstvisorna, för det handlar ju om två konserter, den ena mitt på dagen och den andra litet senare på kvällen.

– Jag har suttit i publiken så många gånger och njutit av programmet, säger Camilla Andelin. Därför var jag verkligt glad när jag blev tillfrågad.

– Höstvisan har en helt egen och mycket speciell stämning, speciellt under den senare konserten, när skymningen sänker sig och publik och artister tillsammans stämmer upp till just Höstvisan.

Alla år har Höstvisan bjudit på nya unga förmågor och i år är det PARE quartet feat. Ellen & Nea, direkt från BoGy show.

Nea Nordström och Ellen Grönlund sjunger och ackompanjeras av piano, cello och gitarr, berättar Andelin. Gruppens repertoar är bred och intressant, med exempel som Fly Me to the Moon och ett verk av Astor Piazzolla. Jag ser mycket fram emot att få lyssna till dem.

Emma Bakalov och Anna-Julia Stråhlmann är också unga förmågor från Borgå.

Höstvisan har en helt egen och mycket speciell stämning.

Ny på Höstvisan-scenen är Sara Selenius från Raseborg.

Selenius är en känd vissångare och sångpedagog. När Visans Vänner i Helsingfors 2015 firade sina 70 år med en visturné i den nyländska skärgården med Trubadurskeppet, jakten Alexandra, drog Selenius en uppskattad workshop i sång på skeppet. Andelin var med på seglatsen och ser fram emot att få höra mer av Selenius.

CAMILLA ANDELIN. För första gången programvärd på Höstvisan. Bild: Ilmari Fabritius

Andra kändisar på scenen är Lasse von Hertzen och Stefan Paavola.

– von Hertzen är ju bekant för alla finlandssvenskar, säger Andelin. Han har spelat i Cumulus och tillsammans med Viktor Klimenko. Snapsvisor är han duktig på och så är han slängd i käften.

Årets trubadur i Borgå, Stefan Paavola, gör comeback på Höstvisans scen efter många års frånvaro.

– Han kommer att sjunga både visor och blues, och det mesta på svenska, säger Andelin.

Förhandsköp till viskonserterna finns på Grand/ luckan i Borgå. En biljett kostar 15 euro.

Höstvisan på Solhälla, Pellinge, den 8 september klockan 13.15 och klockan 17.00.

Mer läsning