Inhemsk julskinka kan bli en raritet – var femte svingård läggs ner i år

SÄLLSYNT SYN? Inhemsk julskinka kan bli en raritet då allt fler grisproducenter lägger ned verksamheten på grund av bristande lönsamhet. Bild: SPT-Flickr/Steven Lilley

Allt fler svinproducenter slänger in handduken på grund av bristande lönsamhet.

I år är det första gången som vi producerar mindre griskött än vad vi äter, uppger Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

– Nästan varje svingård överväger just nu om det finns något vettigt skäl att fortsätta. Det går att hantera ett svårt läge tillfälligt, men om det fortsätter är det enda alternativet att man byter bransch, säger Jukka Eeva som äger Kankarin tila i Somero.

Svinproducenternas ekonomiska förutsättningar har i många års tid varit verkligen svåra.

Eeva säljer för närvarande omkring 3 000 slaktsvin per år. Varje slaktsvin ger honom en förlust på cirka tre euro.

Allt fler grisföretagare slår nu igen sina dörrar. I fjol minskade antalet svingårdar med 13 procent jämfört med föregående år. Det här året väntas ytterligare en minskning på 10-13 procent. Om det här blir verklighet finns det snart färre än tusen svingårdar kvar i Finland.

– Svinproducenternas ekonomiska förutsättningar har i många års tid varit verkligen svåra, säger Ari Berg som leder intresseorganisationen Finlands svinuppfödare.

I fjol producerades det sammanlagt 182 miljoner kilo griskött i Finland. Nu förväntas den mängden sjunka till 170 miljoner kilo. Enligt Jord- och skogsbruksministeriet och Finlands svinuppfödare hotar krisen i branschen tillgången på inhemsk julskinka.