Inget beslut om permitteringar i Borgå – förhandlingarna fortsätter i maj

Redan tidigare har lärarna protesterat mot planerna att permittera stadens personal. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Personalen ska få komma med sina förslag om hur arbetet kan effektiveras, utgifter minskas eller inkomster ökas.

Under tisdagen fortsatte samarbetsförhandlingarna om en eventuell permittering av Borgå stads personal men inget beslut fattades ännu. Samarbetsförhandlingarna fortsätter den 4 maj. Personaldirektör Anu Kalliosaari räknar med att ett beslut om eventuella permitteringar fattas i slutet av maj,

I tisdagens förhandlingar beslutade man att göra en personalenkät där hela personalen får ge sina förslag till hur arbetet kan effektiveras, utgifter minskas eller inkomster ökas. Enkäten ska genomföras med en snabb tidsplan så att svaren kan utnyttjas i samarbetsförhandlingarna.

Arbetsgivaren preciserade sitt förslag så att eventuella permitteringar inte kommer att gälla de personer som med hänsyn till sin kompetens, utbildning och erfarenhet kan anställas som vikarie för minst två veckor inom social- och hälsovårdssektorn eller i Räddningsverket i Östra Nyland. Det är frivilligt och avser semester- eller sjukledighetsvikariat.

Förutom att hitta personalbesparingar utreds möjligheter till strukturella utgiftsbesparingar, ökade inkomster, nedskärningar och uppskov av investeringar, höjning av kommunalskattesatsen och upptagning av nytt lån.

Här kan du läsa vår artikel från den 16 april om att Borgå nu ska skära och spara i verksamheten.

Mer läsning