Ingen skadades i branden på Kvinnokliniken – föderskor hänvisas nu till andra sjukhus

BRAND. Kvinnokliniken i Helsingfors började brinna på söndagskvällen. Bild: Kristoffer Åberg

På söndagskvällen började det brinna på Kvinnokliniken i Helsingfors. Omkring 60 familjer, däribland nyfödda barn evakuerades och flyttades till det nya barnsjukhuset.

– För tillfället är läget lugnt. Branden är släckt och nu på morgonen börjar man gå igenom avdelningarna för att avgöra rökskadornas omfattning. Nya rapporter kommer säkert på förmiddagen, säger Pontus Molander, avdelningsläkare vid Kvinnokliniken i Helsingfors tidigt på måndagsmorgonen.

Patienter som söker sig till Kvinnokliniken hänvisas nu till andra sjukhus. Alla familjer som var i förlossningssalarna då branden bröt ut fick föda på Kvinnoklinken. Resten skickades till andra sjukhus som hör till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

De flesta skickades till Jorvs sjukhus som är det största i närheten medan andra skickades till Hyvinge och Lojo.

– Nu måste vi analysera situationen och se hur många vi kan ta emot. Avdelningarna där man är efter att man fött verkar ha skadats mest.

Det finns andra avdelningar som eventuellt kan användas i stället för de rökskadade. På fjärde våningen finns till exempel en mindre enhet som också utrymdes.

– Jag var där på natten och tittade och det verkar som om den inte skulle ha fått så omfattande rökskador. Men allt det här måste kontrolleras. Vi vet säkert redan mer senare i dag.

De som är i startgroparna för att åka i väg för att föda kan vara lugna, enligt Molander. Allt sköts som vanligt.

– När man ska föda ska man ringa innan man åker i väg till sjukhuset. Samma gäller nu. Man kanske hänvisas till något annat ställe än man tänkt sig men allt fungerar som vanligt.

Ingen dramatik

Larmet gick klockan 18.39 på söndagen. Branden uppstod i ett soprum på första våningen och rök spred sig längs med sopnedkastet till patientavdelningarna ovanför soprummet.

Enligt Molander var nattens händelser allt annat än dramatiska. Allt gick lugnt till och evakueringen sköttes bra.

– Personalen på avdelningarna började genast evakuera avdelningarna. De tog ut alla på innergården Som tur var råkade det just då inte regna och det var varmt. Vi fick snabbt andra lokaler så att alla kom in igen.

Föderskor, deras partner och barn från avdelningarna 52 och 61 flyttades först till det nya barnsjukhusets evakueringsutrymme och därifrån till avdelningar på sjukhuset och till hotellet Familjeboet intill. Fyra familjer har redan skickats hem.

På avdelningen 42 vårdas gravida kvinnor som är i behov av sjukhusvård. De flyttades också till det nya barnsjukhuset.

Föderskor som var i förlossningssalarna på fjärde våningen flyttades till andra förlossningssalar och kvinnor som vårdas för kvinnosjukdomar på avdelning 30 flyttades till andra sidan av avdelningen. I de andra avdelningarna på Kvinnokliniken fortsätter vården som vanligt.

Orsaken fortfarande oklar

Enligt Pontus Molander är det för tidigt att säga när avdelningarna kan användas igen.

– Skadorna från själva branden verkar inte vara så stora. Vad som krävs för att rengöra avdelningarna från all rök är avgörande. Vad rengöringen innebär i praktiken är svårt att säga.

Orsaken till branden är fortfarande oklar.

Mer läsning