Optikern i Lovisa koncentrerar på sitt

OPTIKER. Ann-Caroline Sinisalo kommer att fortsätta som optiker. Bild: Oskar Karlsson

Ann-Caroline Sinisalo har drivit sin butik AC Optik i Lovisa i sju år. På grund av sjukdom är hon nu tvungen att varva ner.

AC Optik är en är kombinations optik- och presentartikelaffär som säljer allt från glasögon till exklusiva ostar. På grund av en sjukdom kommer ägaren Ann-Caroline Sinisalo från och med september att fortsätta enbart som optiker. Nu önskar hon hitta en företagare som är intresserad av att köpa och fortsätta verksamheten i den andra delen av butiken.

För ungefär tre år sedan insjuknade Sinisalo i endometrios. Sjukdomen ledde till svåra kramper som gjorde hennes liv besvärligt. Det samlades också en massa vätska i magen vilket ledde till att många trodde att hon var gravid.

– En dag kom en kund in för att fråga på vilken månad jag är gravid. Hon sade att folk talar om det och undrar när jag ska få min baby.

På påsken 2015 var Sinisalo på sin första operation. Det gav henne nya krafter och allting kändes genast mycket bättre. Men fem månader senare var kramperna tillbaka.

I januari klarade hon inte av smärtan längre och sökte sig till en läkare. Det kom fram att äggstockarna var helt förstörda och endometriosen hade fäst sig i bukväggen. Hon stod inför en ny operation.

– För att minimera sjukledigheten opererades jag igen på påsken för att kunna ha några dagar ledigt. Nu börjar bitarna sakta falla på plats men jag känner mig ändå långt ifrån det skick jag en gång var i.

OSTAR. Sinisalo vill inte att ostdisken försvinner. Bild: Oskar Karlsson

AC Optik har haft öppet sex dagar i veckan och Sinisalo har jobbat 70-90 timmar i veckan under de senaste sju åren. Nu är det ändå dags att varva ner.

– Jag har funderat på hur jag kunde minska på arbetet och det ända sättet är att lämna bort den ena sidan av butiken. Nu har jag gått en till optikerutbildning och tänker satsa på det i fortsättningen. Det var ett svårt beslut.

Inom en kort tid har två företagare i Lovisa centrum varit tvungna att sätta lapp på luckan eftersom handeln gått dåligt och kunderna inte räckt till. Enligt Sinisalo borde Lovisaborna använda de lokala tjänsterna och butikerna mera om man vill att de ska finnas kvar. Hon ser ändå stor potential i staden och hennes butik har många trogna kunder från Lovisa, Kotka och Borgå.

AC Optik kommer från och med augusti ha måndagsstängt. Sinisalo önskar att en annan företagare kunde ta över den andra sidan av butiken.

– Jag vill ge chansen åt någon att bli företagare. En sådan här butik behövs och det finns bra förutsättningar och trogna kunder. Jag vill inte att vår ostdisk och våra tjänster försvinner.