Ingen ersättning för bryggolyckan: spelarna orsakade själv kollapsen med sitt hoppande

KOLLAPS. Spelare från Borgålaget Shamrocks hamnade i Borgå å när landgången till pontonbryggan kollapsade. Bild: Arkiv / Victoria Riikonen

Borgålaget Shamrocks hamnade i plurret när landgången till kanonbryggan vid Gamla stan kollapsade i juli. Staden har nu fattat beslutet att inte betala ersättning.

Utredningen kring incidenten vid Borgå å i juli visar att det inte finns skäl att betala ersättning för de telefoner som åkte med ner i Borgå å.

Det var i juli som Borgålaget Shamrocks firade efter en match. De gick ut på pontonbryggan vid Bron till Gamla stan, och av någon orsak kollapsade landgången så att de som fanns där föll i vattnet.

Staden fick tre krav på grund av den nattliga händelsen, alla för telefoner som förstördes. Dessutom blev en person av med sina nycklar. Kommunteknikchef Kari Hällström har nu gett avslag i alla tre fall. Orsaken är att spelarna själva orsakade olyckan.

– Ögonvittnesskildringarna visar att verksamheten på bryggan inte var normal. Deras beteende orsakade slitningar som var större än normalt på strukturerna, både vågrätt och lodrätt, säger Hällström.

I klarspråk betyder det stadens uppfattning är att spelarna bland annat försökte gunga bryggan.

– Det har varit en del springande och hoppande, och dessutom fanns där för många personer. Uppenbarligen gick det villt till.

Tolkningen är den motsatta till vad spelarna själva har uppgett. Enligt dem fanns inte för många personer på bryggan, och man betedde sig lugnt.

Besluten gjordes som tjänsteinnehavarbeslut som har publicerats på Borgå stads hemsidor. Innehållet är ändå inte offentligt eftersom där finns bland annat namnuppgifter.

Ärendet är inte nödvändigtvis avslutat eftersom de inblandade kan överklaga.

– Det går att vända sig till nämnden. Därefter kan man överklaga till förvaltningsdomstolen och sedan ytterligare till högsta förvaltningsdomstolen, säger Hällström.