Inge Löök finner glädjen i det lilla

GLADA GUMMOR. Inge Lööks livsbejakande tanter är en del av utställningen Glädjen i det lilla som visas på Kulturhuset Grand i december. Bild:

Glädjen i det lillaheter den östnyländska grafikern och trädgårdsmästaren Inge Lööks decemberutställning på Kulturhuset Grand i Borgå. Löök har bland annat blivit vida känd för sina frimodiga, pillemariska och glädjefyllda tanter, gummorna som går igen i allt från vykort till kalendrar.

Det var i mitten av 70-talet som Inge Löök vid sidan av trädgårdsarbetet började frilansillustrera för olika uppdragsgivare. Fortfarande behöver hennes ritande trädgårdssysslor som motvikt, och vad hon tar sig för hänger ofta på vädret. När det är regnigt och mörkt ute passar det bra att sitta inne, men inte när det är soligt och varmt.

Naturen har en enorm betydelse för Inge Löök. Under långa stunder kan hon sitta och titta, med sin tubkikare, på hur en spindel systematiskt virkar sitt nät. Samtidigt funderar hon på allt möjligt, bland annat på oss människor, och om hur vi förhåller oss till naturen.

De fyra första motiven av gummorna gavs ut år 2003. De var avsedda som kort till alla hjärtans dag, men säsongen blev oväntat lite längre.

– Jag kunde inte förstå varför korten blev så populära och jag har fortfarande svårt att förstå att två gamla tandlösa fula gummor blir så uppskattade. Med mina bilder vill jag inte koncentrera mig på det yttre skalet utan jag vill ge mig in i gummornas inre tankevärld, vara med dem i deras gemensamma små ögonblick, säger Inge Löök i ett pressmeddelande.

De flesta av hennes gummotiv baserar sig faktiskt på det verkliga livet. Tillsammans med sin granne har Inge Löök suttit i ett träd och druckit vin, hon har seglat med parasoll och hon har festat under bordet.

Jultomtar är ett annat återkommande motiv – Inge Lööks hjärta slår speciellt för jultomtar efter att hon en vintermorgon, åtta år gammal så livslevande tomtar. Tomtarna var ungefär en halv meter långa, de var många och de hade ett speciellt sätt att kommunicera sinsemellan.

Fantasin är en viktig ingrediens i Inge Löök skapande. Samma gäller aptiten på livet.

– Nyfikenheten borde användas dagligen genom hela livet, oberoende av hur gammal man än är, säger hon.

Utställningen Glädjen i det lilla pågår på Kulturhuset Grand till och med den 20 december, vardagar klockan 10–17.

Mer läsning