Inga vanliga trädgårdstomtar

Många trädgårdsentusiaster ryggar instinktivt tillbaka när de ser industriellt framställda trädgårdstomtar. Men vad göra om man vill pryda sin trädgård med annat än växter av olika slag?

De schablonaktiga tomtarna uppfattas lätt som uttryck för dålig smak, utom kanske för den som i den ironiska Camp-estetikens anda försöker göra en markering. En möjlighet kunde ju vara att pryda sin trädgård med riktiga konstverk i stället för kitch, men å andra sidan kan riktig konst i bland vara både för pretentiös och dyr för att passa i en trädgård.

Lovisakonstnären Olli Räty har möjligtvis en lösning på problemet, även om det inte varit hans avsikt. Rätys humoristiska skulpturer i trä och betong verkar passa bra i vilken trädgård som helst, och framför allt fascinerar de människor i alla åldrar, även småbarn.

Olika typer av trädgårdskonst

Den som vill bekanta sig närmare med möjligheten att pryda sin trädgård med konst, rekommenderas ett besök i Olli Rätys trädgård som är en av de många trädgårdar som håller öppet för allmänheten veckosluten 30.6 och 7-8.7. Med finns åtminstone 5 helt nya trädgårdar, och Olli Rätys trädgård på Degerbygatan 25 kallas för Taidepiha.

Räty är känd för att alltid också lyfta fram andra konstnärer, vilket han gör även nu. Hans trädgård är fylld av verk av bland andra Asko och Aila Salminen, och Timo Hannunen som blivit känd för att bland annat ha skapat ett monument för Juice Leskinens grav i Kalevankangas.

Från och med den 7 augusti ställer Olli Räty ut helt nya skulpturer och målningar uppe i vindslokalen på Stallbacken i Strömfors. Alla skulpturer är till salu, men bara en del av skulpturerna står redan nu klara i gårdsbyggnaden hemma på Degerbygatan. De övriga ska färdigställas under juli månad.

Under Öppna trädgårdar kan man som vanligt också delta i olika trädgårdsrelaterade föreläsningar.

Före mera information se http://www.avoimetpuutarhatloviisa.com/.