Inga åtal att vänta för ryska flygare som kränkte finskt luftrum utanför Borgå

GRÄNSKRÄNKNING. Två ryska jaktplan kränkte luftrummet utanför Borgå i en minuts tid den 28 juli. Den streckade linjen visar den finska gränsen och det orangea strecket de ryska flygarnas rutt (kartan är inte rätt skala). Bild: Gränsbevakningsväsendet

Nu är det klart att det var två ryska SU-27-jaktflygplan som kränkte luftrummet söder om Borgå i slutet av juli. Gränsbevakningsväsendets förundersökning är klar, men några åtal är inte att vänta.

Gränsbevakningsväsendets utredning bekräftar att jaktplanen från det ryska flygvapnet gjorde sig skyldiga till en gränskränkning den 28 juli. Jaktplanen av rysk SU-27 modell flög in i finskt luftrum utanför Borgå kl. 14.07 och befann sig på fel sida om gränsen i cirka en minut. Planen hann flyga cirka 10 kilometer innan de avlägsnade sig från finskt till internationellt luftrum kl. 14.08.

Som djupast befann sig jaktplanen cirka 600 meter in på finskt territorium uppger Gränsbevakningsväsendet.

I förundersökningen har man inte kunnat fastställa de ryska piloternas identitet, och på grund av det kan inget åtal väckas med anledningen av gränskränkningen. Det är brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens sjöbevakning som utrett fallet.

Mer läsning