Industrifacket, Pro och Pappersförbundet varslar om omfattande strejker

Förbunden vill få fart på de strandade avtalsförhandlingarna.

Flera fackförbund meddelade om strejker och andra fackliga stridsåtgärder under söndagen. Orsaken är att förhandlingarna om teknologiindustrins avtalsförhandlingar har kört fast.

Industrifacket inleder en strejk samt sympatistrejker den 27 januari på flera hundra arbetsplatser. Strejken pågår i två veckor. Dessutom utlyser Industrifacket ett förbud mot arbete på övertid.

Orsaken till strejkbeslutet är enligt Industrifacket att arbetsgivarsidans ovilja att komma emot i fråga om de största tvistefrågorna. Dit hör slopandet av de oavlönade gratistimmarna och om löneförhöjningar.

Strejken pågår i två veckor och berör runt 14 000 arbetstagare. Branscherna som berörs är gummiindustri, olje- naturgas- och petrokemisk industri, kemisk basindustri, glaskeramisk industri, plastproduktindustri och kemisk produktindustri, mekanisk skogsindustri och malmgruvorna.

– Tyvärr har vi varit tvungna att inse att arbetsgivarsidans förhandlingsvilja i kemiindustrin och skogsindustrin är obefintlig, trots att vi inom teknologiindustrin lyckades komma överens om saker. Teknologiavtalet är en öppning och en modell, som man skulle tro att smakar även för andra, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Den sympatistrejk som också inleds gäller service- och uppehållsarbete i företagen som berörs av strejken.

Förbudet mot övertidsarbete inleds vid midnatt på söndagen och gäller fram till den 9 februari. Övertidsförbudet gäller sammanlagt cirka 35 000 anställda inom gummiindustri, olje- naturgas- och petrokemisk industri, kemisk basindustri, glaskeramisk industri, plastproduktindustri och kemisk produktindustri, mekanisk skogsindustri och malmgruvorna.

Fackförbundet Pro varslar om två veckors strejk

Fackförbundet Pro inleder en två veckors strejk den 27 januari. Strejken gäller i företag som utsetts separat, bland annat ABB, Wärtsilä, Outokumpu, Patria och Rautaruukki.

Ett övertids- och skiftesbytesförbud har redan inletts den 10 januari.

– Teknologiindustrins ovilja att slopa de 24 gratis arbetstimmarna i tjänstemännens avtal ger oss ingen annan möjlighet än att varsla om en ny strejk och förbud mot att arbeta övertid och byta arbetsskift, säger Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen i ett pressmeddelande.

Gratistimmarna som uppkom i och med konkurrenskraftsavtalet har slopats för industribranschens största personalgrupp.

– Arbetsgivaren vill separera branschens avtal och hålla kvar gratisarbetstimmarna för en betydligt mindre arbetstagargrupp, det vill säga tjänstemännen. Cheferna skulle arbeta fastän arbetarna inte är på plats – vilket varken är en fungerande eller fiffig lösning. Dessutom vill inte Teknologiindustrin alls ge löneförhöjning åt tjänstemännen, utan att arbetsgivaren bestämmer om vem som får löneförhöjning och hur stor den är.

Malinen poängterar att Pro är redo att med mycket snabb tidtabell fortsätta försöka nå en uppgörelse genom att förhandla, om också arbetsgivarförbundet har genuin vilja att främja uppkomsten av avtal.

Pappersfabrikerna stannar

Pappersförbundet har avbrutit förhandlingarna med Skogsindustrin och varslar om strejk. Den strejk som Pappersförbundet varslar om på ska starta den 26 och den 27 januari. Strejken gäller cellulosa- och pappersfabriker och omfattar cirka 9 000 personer.

Pappersförbundet vill, som många andra fackförbund, slopa de 24 gratisarbetstimmar som konkurrenskraftsavtalet innefattar.

Pappersförbundet och Skogsindustrin har träffats 34 gånger utan att få ett avtal till stånd. I ett pressmeddelande säger förbundet att man inte ens kommit till frågan om löneförhöjningar ännu.

Förbundets ordförande Petri Vanhala säger att förhandlingsrundan är väldigt speciell. Han hänvisar till att exportindustrins arbetsgivare vill att det avtal som branschen nyligen slöt ska fungera som en vägvisare för de fortsatta arbetsmarknadsförhandlingarna.

Mer läsning