Ida Elina gör pop på kantele

NYSKAPANDE. Sångaren och låtskrivaren Ida Elina, uppvuxen i norra Österbotten men numera bosatt i Esbo, gör spännande musik då hon spelar pop på sin 39-strängade kantele. Bild: Jani Laukkanen

Artisten Ida Elina började spelade kantele i tonåren mest för att retas med sin lillasyster. Nu tjusar hon publiken med rytmisk popmusik där traditionsinstrumentet utgör ryggraden.

Kantele väcker associationer hos oss finländare. Enligt en av sägnerna i Kalevala var det instrumentet som Väinämöinen skapade av käken på en jättelik gädda med strängar av håret på en vätte. Många av oss tänker också på små skolelever som plinkar på femsträngade små lådor. Ungefär den uppfattningen om kantelen hade också Päivi Kujanen som använder mellannamnen Ida Elina som sitt artistnamn.

– Jag hade ingen erfarenhet av kantele då jag började ta spellektioner som trettonåring, säger hon.

Varför kantele kan man fråga sig? Piano var ett bekant instrument sedan tidigare, men det var när Ida Elinas lillasyster fick en 35-strängad kantele av en släkting som hon själv fick upp ögonen för det urfinska instrumentet.

– Jag hade trott att kantelen var en liten femsträngad låda och blev otroligt imponerad av det stora instrumentet. Men orsaken till att jag började spela kantele är inte särskilt nobelt, jag gjorde det för att retas med min syster.

Det dröjde inte länge förrän Ida Elina upptäckte att kantelen var ett "fantastiskt instrument" och när hon i tjugoårsåldern började studera vid Sibelius-Akademin var hon helsåld på sitt speldon.

– Kantelen var så annorlunda än vad jag tänkt – speciell, stor och med ett otroligt brett, och mångskiftande sound. Jag överraskades av kantelens styrka.

Ida Elinas gebit är inte folksånger – nog för att hon också spelat både folkmusik och klassiska stycken på kantele – men det har tagit tid för henne att finna sitt personliga uttryck i musiken. Hon höll de facto på att sluta spela kantele men råkade se en video på webben där en gitarrist spelade Michael Jacksons Billie Jean på slapgitarr.

– Det var fantastiskt och jag insåg direkt att om jag lär mig locka fram motsvarande ljud på min kantele så är det just det jag vill göra.

Ida Elina fascinerades av möjligheten att spela annat än traditionella folksånger på kantele, och hennes riktning som artist. Nu gör hon musik som är något helt annat än traditionell kantelemusik. Det är rytmisk pop med dragning mot rythm and blues, ibland med jazziga nyanser.

Pop & kantele har inte gjorts tidigare. Jag har skapat min egen stil.

Numera spelar Ida Elina på en konsertkantele med 39 strängar, formad av instrumentbyggaren Pekka Lovikka, och överraskas ständigt av kantelens mångsidiga, och för många, överraskande ljudvärld. Hon uppträder flitigt live och det händer ofta att folk efter konserten kommer och frågar henne varifrån låtarnas dova basslingor kom. Från ett bakgrundstape kanske?

– Det är ganska intressant, men folk vet inte hurdana nyanser man kan locka fram ur kantelen. De tjockaste strängarna ger i från sig ljud som påminner om basgitarrens.

På Youtube finns en rad smakprov på Ida Elinas musik, och för en dryg vecka sedan släppte hon videon till singeln Hello World. Förutom basslingor lockar hon också fram rytmiska ljud genom att trumma på sina 39-strängare. Senaste albumet kom i november i fjol och Hello World är tillsammans med låten Laivat de två singlarna som släppts från albumet.

Just nu arbetar hon på nytt material och siktar på att ge ut ett nytt album nästa år. Ida Elina gör låtar både på finska och engelska, och är själv förvånad över hur stor inverkan språket har på musiken.

Popmusik på kantele passar oss finländare. Kantelen slår an traditionssträngar hos oss.

– Ljudvärlden och sättet att sjunga förändras då jag sjunger på finska. För mig känns engelskan lättare att skriva och sjunga på, säger Ida Elina på utmärkt svenska.

Ida Elina är väl medveten om kantelens nationalromantiska stämpel och ryggmärgsreaktionen hos folk är att en kanteleartist ska ha folkdräkt och spela folkmusik.

– Det har hänt många gånger att jag kommit till en konsertplats och fått arrangörerna att bli alldeles perplexa. "Är det du som är kantelespelaren?" är en fråga som jag fått ofta, för jag motsvarar inte folkdräktsbilden.

Ida Elina hoppas på att hon med sin nyskapande musik kan bidra till att den småskaliga kanteleboom som fått fart i Finland under de senaste åren. Hon är också med och ordnar kanteleverkstäder på skolor och daghem runtom i landet inom ramen föreningen Konserttikeskus verksamhet. Dessutom samarbetar hon med arrangörer som av skol- och seniorkonserter i Norden.

– Jag jobbar aktivt för att föra fram kantelen som ett intressant instrument som man kan spela modern musik på.

Sångaren och låtskrivaren Ida Elina, en av Finlands främsta kantelespelare som kombinerar pop, r & b, jazz i sin musik, uppträder på Konstfabriken lördagen den 14 maj klockan 19.

Acoustic-klubben inleds med folkmusikgruppen Celenka, det vill säga Emmi Kujanpää (sång och kantele), Eero Grundström (harmonika och sång) och Jarkko Niemelä (trumpet och sång).

Konserterna i Fabrikssalen varvas med intervjuer där Jocke Lybeck tar pulsen på artisterna.

Biljetter 22,50/20 euro, i förköp från Konstfabrikens info tfn 010–231 8200.

Ida Elina turnerar flitigt och har, förutom i Finland, uppträtt i olika sammanhang bland annat i Estland och Sverige. I höst väntar en konsertrunda i de nordiska länderna och mot slutet av året drar hon till Tyskland på turné.

Ida Elina uppträder med sin kantele på Konstfabrikens akustiska klubbkväll på lördag.