"Ibland måste man få vara någon annan"

Sågspånen yrde, cylinderhattar flög i luften, plisserade kjolar böljade och pälsbrämade caper draperades kring ädla nackar i Konstfabriken i tisdags.

Cirkus, vintage och ikoniska gestalter var temat för fotosessionen där fotografen Lotta Åberg bland annat förevigade några av stadens ledande tjänstemän som cirkusfigurer anno dazumal.

– Vintage cirkus är temat. Vi har cirkusbjörn, harlekin, balettdansös, diva, magiker och cirkusdirektör, bland andra, säger kulturproducent Katarina Broas.

Självskriven som cirkusdirektör var förstås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula som fick svida sig i vit skjorta med krås, röd sammetsjackett, vita handskar och cylinderhatt. "Tervetuloa, välkommen!" hälsade Ujula på äkta cirkusmanér medan kamerablixtarna brände av en efter en.

"VÄLKOMNA!" Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula förvandlades till cirkusdirektör för stunden. Här fotograferas han av Lotta Åberg. Bild: Kristoffer Åberg

Susann Hartman, chef för stadens kulturtjänster, hade förvandlats till en tjugotalsdiva för dagen och poserade behagfullt framför det färgglada, randiga tyget som hängts upp mot en vägg i Konstfabriken. Cirkustältet, inte bara sågspånen, måste ju finnas med för att skapa den äkta känslan. Marknadsföringsplanerare Hanna Palo fick å sin sida leva ut sina primadonnadrömmar och gjorde gracefyllda tåspetsövningar framför kameran.

– Det är jätteroligt att så många ställer upp på det här, säger Katrina Broas som inskaffat lösmustascher och paljettbeströdda handskar enkom för det här tillfället.

FAKTA

Vintage cirkus

Låt fotograf Lotta Åberg ta porträtt av dig och din familj och vänner i cirkusstil.

Porträtt med kostym och rekvisita, 1-5 personer på ett porträtt kostar 20 euro. Det färdiga porträttet till kundens e-post.

Fotografen är på plats alla öppet dagar kl. 12-16 förutom 20.7 och 29.7 så länge som utställningen Ikoner pågår i Fabrikssalen.

Ikoniska bilder

En del av de vackra vintagekläderna är lånade från ungdomslokalen Zentra men största delen kommer från Yles teatergarderob och kommer att finnas i Konstfabriken till och med början av augusti. Fotosessionen riggades nämligen med tanke på porträttstudion Vintage cirkus som öppnar i Konstfabriken den 5 juli.

– Lotta Åberg tar porträttbilder på folk med kostym och rekvisita, säger Broas.

"MERCI BEAUCOUP". Marknadsföringsassistent Hanna Palo agerade graciös balettdansös i sågspånet som hämtats in i Konstfabriken. Bild: Kristoffer Åberg

Cirkusporträtt är ett komplement till utställningen Ikoner – En utställning om att få finnas som har vernissage i Fabrikssalen samma dag. Utställningen är inlånad från svenska Fotografiska och omfattar 21 porträtt där personer med funktionsnedsättning fungerar som modeller. De gestaltar olika ikoner och arketyper, såväl historiska som samtida ikoner, och den inneboende poängen är att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle, men som sällan eller aldrig syns i det offentliga rummet.

FAKTA

Ikoner

Fotografiskas utställning Ikoner – en utställning om att få finnas pågår i Fabrikssalen den 5 juli till den 4 augusti.

Består av 21 porträtt tagna av den svenska fotografen Emma Svensson.

Öppet vardagar 10-16, lördagar 11-16, söndagar stängt.

Inträde 5 euro, under 16 år gratis.

Alla har rätt att finnas

– Det handlar om att våga vara sig själv men att också ibland får vara någon annan, säger Katarina Broas.

Det säger också fotografen Emma Svensson som tagit bilderna, och bättrar på: "Vem har inte drömt om att alla ska få ha samma möjligheter?" Fröet till utställningen föddes nämligen när Glada Hudik-teatern – en kommunal verksamhet som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare – arrangerade ett sommarläger i Portugal för personer med Downs syndrom. Idén om en utställning föddes och resultatet blev en ställningstagande bildserie som proklamerar allas rätt att få födas och finnas till.

Det handlar om att våga vara sig själv men att också ibland får vara någon annan.

"Temat ikoner är universellt" säger Emma Svensson och berättar att de olika ikoner och arketyper som modellerna gestaltar rör sig i sagans och samtidens värld, i konstens sfärer och i populärkulturella sammanhang. Genom de 21 porträtten tar modellerna sin plats i konsten, i samhället och i historien – inkluderas i den synliga historien.

Utställningen Ikoner – En utställning om att få finnas och porträttstudion Vintage Circus har hämtats till Konstfabriken i samarbete av Konstfabriken, Borgå stads kulturtjänster och Borgå stads turism- och marknadsföringsenhet.