I Villa Agricola händer spännande saker

FANTASIN FLÖDAR. När dörren öppnas börjar fantasin flöda. Vad kan finnas bakom den frågar sig från vänster Oskar Henriksson, Linnea Lindh, Benjamin Westerlund, Tommy Uponen och Johnny Starck. Bild: Carita Liljendahl

När den lilla dörren i trä öppnas kan vad som helst hända. Det är då som fantasin sätts i gång.

Projektet med Småfolkets stig och de fantasieggande små dörrarna fortsätter. Nyligen stod Pernå kyrkoby skolas elever i tur att få sin dörr. Den överräcktes av presidenten för Lions Club i Lovisa Unto Hämäläinen, klubbmedlemmen Kari Hagfors och föreningen Hakevas representant Maria Schulgin.

Skolans föreståndare Denise Lindh berättar att de äldre eleverna i skolan redan förberett flera berättelser som handlar om Villa Agricola. För det är såsom huset bakom den lilla dörren ska heta.

I och omkring Villa Agricola finns djur, jordbruk och människor som sysslar med traditionella hantverk. Men där finns också personer som är intresserade av inredning och mode

– Villa Agricola är byarnas hus, säger Lindh. Där bor folk från alla århundraden, ända från 1500-talet.

I och omkring Villa Agricola finns djur, jordbruk och människor som sysslar med traditionella hantverk. Men där finns också personer som är intresserade av inredning och mode.

Tillsvidare finns Villa Agricola bara i elevernas och lärarnas fantasi. Men i och med att den lilla fysiska dörren anlände börjar allt fler historier ta form. Dörren ska kanske fästas på skolans vägg, troligen inom en ram eller på en låda, så att det finns utrymme att fantisera kring den.

En del av de berättelser som eleverna fantiserar ihop och de bilder som skapas publiceras i Lions jultidning.

Maria Schulgin säger att Småfolkets stig åter öppnas för allmänheten den första juni. Några nya dörrar har kommit med på rutten.

– Om man tycker att gamla stans miljö är lite tråkig att besöka med barnen kan man leta efter dörrar, då blir det genast mer spännande, konstaterar Schulgin.

Snart kommer en bok med berättelser om allt som finns bakom dörrarna ut. Den har sammanställts av Tuula Aaltonen. En dockteater med anknytning till dörrarnas berättelser planeras också.

Föreningen Hakeva står bakom ett flertal projekt som redan förverkligats i Lovisa. Utöver Småfolkets stig organiserade föreningen projektet med trasmattorna som målades på Alexandersgatan. De målas om i år. Dessutom har föreningen skapat den historiska stenparken i närheten av Skeppsbron och örtlådorna vid Saltbodtorg. Hakeva kläckte också idén om Lyrik till alla, ett projekt som handlar om bänkar som förses med dikter.

I framtiden kanske torget får en musikkiosk i gjutjärn där vem som helst får uppträda. Planteringar planeras också för torget och en mosspark och installationer för Kapellparken.

På idéstadium har Hakeva dessutom en schackmatch med levande pjäser klädda i 1700-talsdräkter. För barnen skulle schackmatchen spelas med sagofigurer, till exempel med katterna från berättelsen om Pelle Svanslös.