I Tolkis har man dansat i snart hundra år

VÄLKOMNA PÅ SOMMARDANS! Tony Lökfors från Tolkis Bollklubb och Hans Högström från Tolkis FBK hoppas att många ska hitta till Dansholmen i sommar. Bild: Carita Liljendahl

Ett dansgolv byggdes på holmen 1920. Ungefär fyrtio senare uppstod paviljongen. År efter år har byggnaderna förstorats. I år arrangeras fyra danser på Dansholmen och en av dem utgörs Tolkis Bollklubbs 60-års jubileum.

Redan 1898 ordnades den första årsfesten för Tolkis FBK på tegelbrukets festplats som fanns utanför porten där man nu kör in till Dansholmen. Ett dansgolv byggdes dock först 1920. Sedan dess har man dansat på holmen och det gör man också i år fyra gånger.

Men Dansholmens paviljong som härstammar från 1959 är i flitig användning även under andra sommardagar än då danserna arrangeras. Intill paviljongen finns en annan byggnad med kök där mat kan serveras och ganska stora sällskap.

I år har paviljongen fått trettio nya bord. De har byggts av elever från yrkesskolan i Haiko och skruvats ihop av frivilliga föreningskrafter

– Vi har elva bröllop bokade här i sommar, säger Hans Högström som är hedersordförande och kassör för Tolkis FBK. Den första lediga tiden för par som vill gifta sig och fira här finns faktiskt först sommaren 2018.

I år har paviljongen fått trettio nya bord. De har byggts av elever från yrkesskolan i Haiko och skruvats ihop av frivilliga föreningskrafter. Kapacitet för stora fester finns således också i paviljongen.

Liv i luckan på gården och i byggnaderna på Dansholmen blir det redan lördagen den 4 juni. Då firar Tolkkisten koulu sin avslutning där. Några dagar senare invaderas platsen av barn, unga och vuxna från Vandatrakten i samband med ett judoläger.

Efter de två första danserna i frivilliga brandkårens regi står evenemanget Visor på väg på tur den 29 juni. Turnén är en av Svenskfinlands största och årets artister är Frida Andersson, Heléne Nyberg, Erik-André Hvidsten och Thomas Lundin.

11 juni öppningsdans med Dansdax.

25.6 Midsommardans med Stella & Streamline.

13.8 Tolkis Bollklubbs 60's dans med The Schaffolds, Get Back och The Oldies.

27.8 Avslutningsdans, forneldarnas natt, med orkestern Tommys.

Arrangör Tolkis FBK.

En extra festlig dans med 60-tals prägel arrangeras den 13 augusti då Tolkis Bollklubb firar sina sextio verksamhetsår. Föreningens kassör Johnny Holmström berättar att föreningen har över 200 medlemmar av vilka många är juniorer. Medelåldern är således lägre än i Tolkis FBK, men inom bollklubben känner man respekt för och har den frivilliga brandkåren som en av sina förebilder.

Jubileumsdagen börjar med hockeymatcher i ishallen där tolv lag deltar. Efter matcherna väntar dans på Dansholmen. Där bjuds det på 60-tals musik av grupperna The Schaffolds, Get Back och The Oldies.