I tjugo år har pastorer från flera församlingar bett för bra beslut i Borgå – se video

GEMENSAM BÖN. Esko Tienhaara från finska församlingen och Olavi Hakola från pingstkyrkan leder den gemensamma bönen i slutet av jubileumsmötet. Bild: Kristoffer Åberg

I tjugo år har förbönsgruppen i Borgå samlats i Stadshuset på morgonen de dagar det varit fullmäktigemöte. Man ber för fullmäktigeledamöterna så de ska kunna fatta goda beslut, men också för stadens ledning och invånare.

Det är högtidlig stämning i fullmäktigesalen då förbönsgruppen samlas för att fira sina tjugo år. I vanliga fall träffas gruppen i Kejsarens kabinett som ligger i källarvåningen, men dagen till ära är det stora salen som gäller.

Jubileumsmötet följer det vanliga upplägget med förbön och bibelcitat men med några extra festliga inslag – stadens ledning bjuder på fika och riksdagsman Antero Laukkanen, KD, deltar. Laukkanen grundade riksdagens förbönsgrupp för 22 år sedan och är mycket glad över att få vara med när motsvarigheten i Borgå firar tjugo år.

– Bönen förenar, och mest påverkar bönen den som ber. Det är svårt att tycka illa om någon som man ber för eller tillsammans med, säger Laukkanen.

I förbönsgrupperna deltar man oberoende av partitillhörighet – att vara kristen är någon man bär med sig oberoende av var man rör sig.

– Tro är en del av en själv, säger Laukkanen.

Både pastorer i de lutherska församlingarna och frikyrkoförsamlingarna, såväl svensk- som finskspråkiga, är med i förbönsgruppen i Borgå. Fullmäktigeledamöterna är naturligtvis välkomna, och på varje möte brukar någon vara med.

– Förbönsgruppen förenar också församlingarna. Vi samlas klockan 9 de dagar det är fullmäktigemöte. Ofta har jag med mig föredragningslistan så vi kan be för att de ärenden som finns på listan kan beslutas, säger Olavi Hakola som i dag leder gruppen i Borgå.

Tvåspråkig

Bönesamlingen i Borgå är i princip tvåspråkig, med utgångspunkten att alla talar sitt eget språk. Varje samling börjar med att någon håller ett inledningsanförande. Under jubileumsmötet var det Antero Laukkanen som hade äran.

– Vi ska vara stolta över våra kristna rötter. Utan kristendomen skulle inte finländarna kunna läsa, säger han och syftar på Mikael Agricola och hans verk, säger han.

I salen sitter tre personer som har varit med sedan förbönsgruppen i Borgå startade 1998. Då kunde det gå riktigt hett till under fullmäktiges möten och invånarna hade inte hade så stor tilltro till vad som hände i fullmäktigesalen. Man hade hört att det fanns förbönsgrupper i andra städer och då föddes idén att grunda en egen. Man åkte på studiebesök till gruppen i Riksdagshuset i Helsingfors, och lite senare lämnade Olle Eriksson och Kurt Allén in en skriftlig anhållan till stadsstyrelsen om att få grunda en bönegrupp.

– Vår viktigaste uppgift är att be för beslutsfattarna. Jag tror att bönen har hjälpt, förtroendet för våra beslutsfattare har stigit mycket sedan vi började, säger Olavi Hakola.

Liknande förbönsgrupper finns i 19 städer, fem av dem samlas i städernas stadshus.

Mer läsning