I Sibbo är lokala frågor tunga frågor

Tiotal människor stannade upp för att prata med Östnyland då vi besökte Söderkulla och Nickby på tisdagen.

En sak blir klar genast från början: det är om lokala händelser och företeelsen Sibboborna helst vill läsa i sin tidning.

Christian Kankfelt, som är den första som stannar till vid Östnylands stånd i S-Market i Söderkulla, anger tonen.

– Jag tycker ni kunde skriva om kaféet och reparationsverkstaden i Box. Det har blivit en samlingspunkt för hela byn och sibbo-dialekten ljuder genast när man stiger in genom dörren.

En annan man tycker att tidningen vid lämpligt tillfälle kunde ställa sökarljuset på processerna när det gäller byggande och byggnadstillstånd i kommunen.

– Jag har själv lite erfarenhet av det här, för lokala fastighetsägare är det väldigt svårt att få byggtillstånd. Det är bra att det finns yngre politiker som vill avvika från stomlägenhetsprincipen. Man ska ju göra ett försök i Norra Paipis men de södra delarna av kommunen borde också utvecklas.

Fler butiker

Bjarne och Maj-Gret Westerlund är inne på samma tema.

– Vad finns det egentligen i Söderkulla? Det finns flera matbutiker men inte så mycket annan service, säger Bjarne.

– Det har talats om planerna på en Lidl-affär i Söderkulla men planerna verkar inte framskrida, säger Maj-Gret.

– Och trots att inflyttningen är stor dras tjänsterna in, det förstår jag inte. Till exempel står det väldigt illa till med bankernas kassatjänster, det är inte bra för en som mig som inte använder internet.

Av ÖN skulle Westerlunds önska sig en mer omfattande bevakning av lokala evenemang.

– Fast På gång-spalten är bra och vi brukar alltid läsa dödsannonserna, säger Bjarne och skrattar.

En dam som flyttade till Nickby 1957, men som nu i några år bott på Linda-hemmet med sin man har däremot inget ont att säga om Söderkulla.

– Jag tycker vi har all service vi behöver här i byn. I Nickby har det blivit sämre. Förr fanns där allt från skomakare till skräddare men den servicen försvann efter att sjukhuset stängde.

BÄTTRE MAT. Erik Schroderus, Benjamin Enlund och Rasmus Borgman anser att Sibbo borde satsa mera på skolmaten. Bild: Oskar Skogberg

Bättre skolmat

Vi plockar med oss vårt pick och pack och kör till Nickby där vi ställer oss utanför den lokala S-butiken. Här möter vi en friluftsentusiast som gärna skulle vilja sprida kunskapen om de fina rekreationsområdena i kommunen.

– Förstås finns det också de som helt enkelt inte är intresserade, men jag tror att många skulle bli häpna om de får höra om alla fina platser som står till allmänhetens förfogande.

Erik Schroderus, Benjamin Enlund och Rasmus Borgman som går i högstadiet har precis avslutat skoldagen. De berättar att tidningen Östnyland inte alls är en okänd produkt. Eftersom de alla har olika former av idrott som hobby så brukar de främst läsa sportsidorna.

– Ni kunde skriva om att skolmaten ofta är dålig. Ibland är den nog bättre men matlistan är så kort att vi ofta får äta samma maträtter, säger Erik.

Trebarnsmamman vi pratar med härnäst har ingen direkt feedback till tidningen Östnyland, men hon vill slå ett slag för de mindre byskolorna.

– Jag gick själv i en byskola och mina barn gör det också. Det känns som en trygg miljö där man på allvar kan ta tag i situationen om det uppstår mobbning. Planerna på jätteskolor med tusen elever med allt från småbarn till tonåringar under samma tak låter inte bra. Det kan inte vara rätt att en del elever står och hånglar och andra leker tio stickor på ett bräde.