I Liljendal firas i dagarna tre

ORDNAR. Agneta Longhurst, från vänster, Stina Lindgård och Amanda Sallinen har fullt upp med arrangemangen inför Liljendaldagarna även om dagarna är ett samarbete mellan föreningarna i Liljendal, Sävträsk FBK, församlingen, Lovisa kulturtjänster och Café Lilja. Stefan Möller står för arrangemanget för countrymusikfestivalen Truck'n Lily Music Festival. Bild: Jannika Lindén

Liljendaldagarna som ordnas i Sävträsk har varit en del av försommaren sedan 1980-talet. Programmet är digert och synnerligen varierande med något för alla.

Helgen före midsommaren är hela Liljendal på benen och det lönar sig att komma också längre ifrån. Då ordnas Liljendaldagarna med marknad, mässa och konserter – och mycket mera.

Programmet börjar fredagen den 15 juni klockan 19 med konserten Nordljus i Liljendal kyrka. Arrangör för konserten är Liljendal församling och kammarkören Idun och kören Duacapella uppträder.

– Det blir allt från Vivaldi till Evert Taube. Körerna uppträder både tillsammans och var för sig under ungefär en timme, säger kyrkoherde Stina Lindgård.

Det är fritt inträde till konserten. Kollekten går till funktionshindrade barn i Etiopien.

Marknad med program

Marknaden, som för andra året i rad ordnas vid Liljendalgården, är det de flesta förknippar med Liljendaldagarna. Marknaden börjar klockan 10 och håller på till 14. Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom öppnar dagarna klockan 11 i paviljongen.

ORDNAR. Agneta Longhurst, från vänster, Stina Lindgård och Amanda Sallinen har fullt upp med arrangemangen inför Liljendaldagarna även om dagarna är ett samarbete mellan föreningarna i Liljendal, Sävträsk FBK, församlingen, Lovisa kulturtjänster och Café Lilja. Stefan Möller står för arrangemanget för countrymusikfestivalen Truck'n Lily Music Festival. Bild: Jannika Lindén

Under dagen blir det bland annat salongsdans med Östra Nylands Folkdansare och smakprov på årets Lurenspjäs Ronja Rövardotter. Runebergskören uppträder, liksom Robin Hund och hans glada orkester.

– Runebergskören ville komma hit och sjunga, och det tog vi naturligtvis emot med öppna armar, säger Agneta Longhurst på Lovisa stads kulturtjänster som koordinerar dagarna.

I Liljendalgården ordnas en företagsmässa och Neuvo ger råd om avloppsvattenshantering i glesbygden. Som traditionen påbjuder kan man låta sig trakteras med en tallrik klimpsoppa. Där finns också en änglautställning.

– Vi har samlat in änglar av församlingsborna. Det kan vara bilder av änglar, porslinsänglar eller vad som helst med änglamotiv. Man får gärna hämta änglar till utställningen ännu, säger Stina Lindgård.

Mycket för barnen

Liljendaldagarna är ett familjeevenemang och det finns mycket att göra för de yngre. Traktor Alban finns på plats och den som hellre vill rida ponny eller paddla i ån kan göra det. Barnen kan också få en ansiktsmålning eller vara med i mete. En djurutställning ordnas invid biblioteket.

Biblioteket har öppet hus under dagen, liksom Sävträsk FBK och hembygdsföreningens museum mittemot begravningskapellet.

– Man behöver inte vara hungrig. Förutom klimpsoppa finns det både korv och plättar att köpa, säger Agneta Longhurst.

Idrottsföreningen LIK har Kafé i Stallet och ett pop-up kafé finns i Liljendalgården. Där kan man bland annat köpa Armfelt-bakelsen som komponerats i Bagarstugan. Också Bagarstugan är Liljendaldagarna till ära öppen.

Truck'n Lily

Ett par kilometer bort, vid Café Lilja vid riksväg sex, ordnas countryfestivalen Truck'n Lily Music Festival för fjärde gången lördagen den 16 juni.

– Det är ett musikevenemang med avslappnad stämning, beskriver arrangören Stefan Möller festivalen.

I år kommer två av tre artister från Sverige. Mats Rådberg, känd för countrylåtar som Peta in en pinne i brasan och Den vita duvan, och hans band Rankarna uppträder liksom Lotta Källström som gett ut två countryalbum. För det finländska inslaget står Matti Esko, vars låt Rekkamies knappast någon har missat. Som förband fungerar BSB-Houseband. Bandet består av medlemmar i Runebergskören.

Mellan 1 000 och 2 000 personer brukar besöka festivalen årligen, och Möller hoppas på fint väder. Scenen består som tidigare av två långtradarflak.

Tanken är att Truck'n Lily Music Festival och programmet i Sävträsk ska ge varandra synergieffekt så att publiken rör sig mellan de två. När marknaden stänger börjar festivalen.

– Vi håller på till kvällen, och har öppet så länge det finns folk, men efter att musiken tystnat kan man ta sig tillbaka till Sävträsk och gå på Stranddansen, säger Möller.

Stranddans blir det i paviljongen med Streamline & Jeanette klockan 20-01.

Liiljendaldagarna avslutas liksom de börjat – i församlingens regi. Klockan 19 söndagen den 17 juni blir det friluftsgudstjänst vid Mariagården samt kyrkkaffe.

Programmet finns på Facebook och på visitloviisa.fi.