I kväll kan du se fyrfilm på Kråkö – temat är fyrar i krig

De unga soldaterna på Kallbådan hade det i allmänhet bra, även om det var kargt. Den största faran uppkom under de kilometerlånga resorna som gjordes med små roddbåtar på öppet hav. Filmen berättar om den mörkhårige Unto Keskinens öden. Bild: Finlands fyrsällskap

Finlands Fyrsällskap arrangerar en filmkväll i Kråkö Sjötorp i Borgå i kväll. Temat är fyrar i krig.

Finlands Fyrsällskaps nya film Fyrarnas och lotsarnas Porkala i krig och fred (54 min) berättar om livet på Kyrkslätts lots- och fyröar från 1800-talet till nutiden. Krigen har varit viktiga för livet på dessa öar, belägna på utsatta ställen, dvs. Rönnskär och Kallbådan.

I kväll visas filmen på Kråkö.

I filmen beskrivs några lots- och fyrfamiljers liv. Familjernas frid bröts upprepade gånger, först när man tvingades lämna den egna ön och senare hela Porkala när Sovjetunionen arrenderat – i praktiken ockuperat – hela området.

Värst utsatt var kanske familjen Åhman som länge bobodde Rönnskär, och som blev tvungen att fly kriget i olika omgångar.

Bild: Finlands Fyrsällskap

Den nya filmen täcker en period från 1800-talet till nutiden, och man har fått unikt material från soldat Unto Keskinens memoarer. Nu tas Keskinens minnen från Kallbådan fram med fyrens nuvarande värd Veikka Gustafssons och Keskinens egna ord.

Som andra film visas Min resa till fyren som berättar om fyrentusiaster i Finland (35 min).

Munskydd rekommenderas. Evenemanget börjar klockan 18 i kväll, den 24 november, och äger rum på Sjötorpsvägen 2 på Kråkö. Fritt inträde.