I Hindersby satsar byborna flera dagar på att skapa den rätta midsommarstången

Majstången reses. Bild: Peík Henrichson

En pytteliten by i Lappträsk kan år efter år resa en midsommarstång som mäter sig med de främsta majstängerna i landet. Hur är det möjligt?

När Östnyland besöker Hindersby dagen före midsommarafton har cirka tjugo bybor samlats med lastbil, traktor och lyftkran i en lugn vägkorsning för att förbereda utsmyckningen av midsommarstången som ska resas följande dag. Tidigare på dagen har redan flera män i byn varit ute i skogen för att samla ihop närmaste 150 små björkar som nu ligger uppradade på ett traktorflak. Bybor i alla åldrar står redo med sina sekatörer, rep och snören för att knyta ihop hundratals små björkruskor som ska viras runt de tjockare rep som senare ska pryda stången.

Nu är den klar. Bild: Peík Henrichson

Viveca Husberg vet att myggorna och bromsarna kommer att störa arbetet, och därför har hon svept in huvudet i ett insektnät.

– Bara att skapa alla björkruskor kommer att ta flera timmar, och jag vet att jag jobbar effektivare om jag inte samtidigt behöver schasa bort mygg, säger Viveca.

Helst ängsblommor

Alla verkar veta vad de ska göra utan att någon leder arbetet. Viveca Husberg koncentrerar sig på att binda de sex kransar som hör till midsommarstången. Några andra bybor har fäst längre och tjockare rep i traktorn. I andra ändan av repen står några män och håller repen spända för att det ska vara lättare att knyta fast ruskor i dem. Alla rep ska täckas med så mycket björkris att man inte längre kan se själva repen. På midsommaraftons morgon går byborna ännu ut i naturen för att plocka blommor.

– Det ska helst vara traditionella ängsblommor, säger Viveca Husberg. Odlade blommor passar inte in i vår midsommartradition.

Bild: Peík Henrichson

Överraskande många av de närvarande kvinnorna heter Husberg i efternamn. Och på plats finns inte mindre än två Gun-Britt Husberg.

– Här finns nog ändå några som inte heter Husberg, skojar Leif Wallén.

Följande morgon klockan 10 reses midsommarstången.

– Det blir som en förmiddagsfest för hela byn, säger Margita Husberg. Efter det inleder byborna sitt privata midsommarfirande på olika håll.

Säkerheten viktig

Alla som bor i Hindersby blir automatiskt medlemmar i Hopenback-Lekstrands fornminnesförening, en förening som i flera decennier har jobbat med att återskapa och upprätthålla gamla traditioner. Egentligen kunde föreningen lika gärna heta Hindersby fornminnesförening. Det årligen återkommande arbetet med att binda binda kransar och resa den smyckade stången verkar sammanföra bybor över flera generationer.

Bild: Peík Henrichson

– Vår by är känd för sin talkoanda, säger Inga Vickholm, ordförande i fornminnesföreningen.

Hindersbyborna reste sin första midsommarstång år 1953, men den var lite kortare.

– Från år 1954 har pålen varit 12,4 meter, säger Margot Sjöberg.

Stulna finska flaggor

Byborna är mycket noga med säkerheten, för på andra orter finns det tragiska exempel på midsommarstänger som brustit. Även flaggstänger har brustit och ibland har det till och med uppstått livsfarliga situationer. Björkrisen tillför pålen ganska mycket extra vikt, vilket kan bli ganska belastande i regnigt och blåsigt väder.

– Det är därför vi har fyra flagglinor som också fungerar som säkerhetslinor, säger Inga Vickholm, och tillägger att ifall pålen brister så faller den ändå inte kraftigt åt någon sida.

Bild: Peík Henrichson

Enligt det ursprungliga mönstret skulle varje flagglina avslutas med en finsk flagga läst ner.

– Men på grund av att de finska flaggorna ibland blev stulna, så ändrade vi ordningen så att vi nu har danska flaggan längst ner, säger Inga Vickholm. Uppenbarligen vill ingen stjäla en dansk flagga.

Mer läsning