I Forsby röstade många genast när vallokalen öppnade

Victor Lindqvist hade lätt att hitta en kandidat en rösta på. Bild: Jon Nyqvist

Klockan är lite över nio och Agricolahallens dörrar står öppna för väljare i Forsby. De första röstsedlarna har redan lagts i valurnan. Vallokalen är en av femton i Lovisa kommun.

Inne i lokalen har det bildats en liten kö av morgonpigga väljare. Bakom ett långt bord sitter fem valfunktionärer. Det är en blandning av erfarenhet och färskt blod. Ordförande Patrik Flinck har 27 års erfarenhet som valfunktionär. Helvi Hovi och Kenneth Hoffman som sitter bredvid Flinck har också de räknat röster i över 20 år. Teamet rundas ut av Esa

Kinnunen och Eija Tennberg som båda gör sin debut som valfunktionärer i årets kommunalval.

Tennberg har fått äran att vara den som kontrollerar att de som kommer verkligen är röstberättigade. En kollar identifikation och gör ett krux i sin lista.

– Det här är eldprovet. Klarar jag det här så klarar jag vad som helst, säger Tennberg och får sina kolleger att skratta.

En kandidat som vill jobba för barnfamiljerna fick Jeanette Ek-Gustavssons röst. Bild: Jon Nyqvist

Flödet av väljare håller sig stadigt under den första halvtimmen, trots att den är tidigt på söndag morgon. Ungefär trettio väljare har redan lagt sina röster.

– Vi har 1247 röstberättigade som hör till oss. 205 av dem har förhandsröstat så vi väntar på 1042 i dag, säger Hovi. I medeltal tar vi emot ungefär sextio väljare per timme här i Forsby.

– Det kommer nog att sakta ner lite efter tio tiden. Då börjar Formel 1, säger Flinck.

När det gäller väljarna så verkar den främsta motivationen bakom att rösta vara en känsla av medborgarplikt.

– Visst hör det ju till att rösta. Jag tycker det är en skyldighet som varje medborgare bär på. Man måste delta, säger Per-Olof Englund som just satt sin röst i valurnan. Det känns speciellt viktigt efter att Pernå slogs ihop med Lovisa. Kommunen är mycket större nu, så det är viktigare än någonsin att rätt personer håller i tyglarna.

Det är en av de få gånger som hela bygden samlas till en och samma lokal under en enda dag. Man får se alla som bor här i trakten och byta några ord.

Har det varit svårt att hitta en kandidat i kommunalvalet? De flesta som ställs inför frågan säger nej. Det som delar på opinionen är vare sig man i första hand tycker att partiet eller kandidaten är viktigast.

– För mig är det nog kandidaten som är viktig, inte partiet, säger Viktor Lindqvist. Jag hade nog ganska lätt att hitta min kandidat i det här valet.

Valfunktionärerna i Agricolahallen i Forsby har en lång men intressant dag framför sig. Bild: Jon Nyqvist

Det finns också väljare som är av motsatt åsikt. Jeanette Ek-Gustavsson är en av de första som lagt sin röst på söndag morgon. Hennes motiv för att rösta står klar.

– Den viktigaste frågan för mig är nog barnfamiljer. För mig är det nog partiet som är viktigast. Sedan försöker jag hitta rätt kandidat för mig.

När det blir en liten paus i väljarflödet uppenbarar sig en chans att få lite insikt i en valfunktionärs arbetsdag. Dagen blir lång med tanke på att vallokalerna är öppna från nio på morgonen till åtta på kvällen. Sedan ska rösterna räknas och föras till Lovisa.

Det hör till att rösta, säger Per-Olof Englund. Bild: Jon Nyqvist

– Visst blir dagen lång. Speciellt om vi måste räkna om flera gånger. Ibland händer det att en röst gått vilse och då måste vi helt enkelt räkna om tills allt stämmer, säger Hovi.

Enligt Flinck kan uppgiften som valfunktionär ses som en hedersuppgift. Men det kan också vara roligt.

– Det är en av de få gånger som hela bygden samlas till en och samma lokal under en enda dag. Man får se alla som bor här i trakten och byta några ord. Det är inte ovanligt att man brister ut i: "Bor du också här i byn!", säger Flinck.

– Det låter fint, men faktum är att någon måste göra det här jobbet, säger Hoffman med ett skratt.

Väljarna strömmade in redan klockan nio när vallokalen i Forsby öppnade. Bild: Jon Nyqvist

Mer läsning