I finskättlingarnas fotspår

LOKAL FANCLUB. Bikergirls gillar smokingklädda korister, i det här fallet Felix Smeds (t.v.) och Patrik Hettula. Bild: Bo Ingves

Parketten i ärevördiga Calumet Theatre i staden med samma namn i koppardistriktet i finntrakterna i norra Michigan i USA, var välbesökt när Runebergskören stod på scen i lördags.

En tillbakablick: En rad med Harley Davidson-motorcyklar smattrade utanför teatern när körens turnébuss körde upp vid ingången. Motorcyklisterna ansåg att koristernas smokingar såg lika vilda ut som deras bandanas, så tycke uppstod. Framför allt som det fanns finskättlingar bland de icke helt purunga knuttarna med hustrur.

Egentligen besökte kören Calumets systerstad Hancock som i sin tur är vänstad till Borgå, men valet är lätt när det erbjuds en legendarisk teater från år 1900 där mängder av stjärnor uppträtt genom åren.

En del av den talrika publiken tog kören på säng genom att efter körens inmarsch stå upp och sjunga en gripande version av Kotimaani ompi Suomi. Det var en upplevelse som taggade kören att ge sitt allra bästa, även om fötterna redan värkte när den egentliga konserten slutligen kunde inledas.

Rollin' on the river

Konsertturnén hade inletts tre dagar tidigare på Mellanvästerns största flodbåt Avalon, som seglar på floden S:t Croix River på gränsen mellan delstaterna Minnesota och Wisconsin.

På båten mötte American-Swedish Institutes kör, som hade besökt Runebergskören i form av en gemensam konsert på Vessö i somras.

Vädret var lika soligt nu som då, och tillsammans med publiken på något hundratal människor blev kryssningen en verklig upplevelse där dieselmotorerna gav takten åt körerna. Ingen ångkraft här inte, trots skovelhjulet i aktern, som vid närmare betraktelse visade sig vara där enbart för syns skull.

Mot nordost

Dagen efter flodkonserten stod den berömda kyrkan Christ Church Lutheran i Minneapolis i tur som konsertplats. Kyrkan är ritad i samarbete mellan Eero Saarinen och hans far Eliel Saarinen och är ett vallfärdsmål för många arkitekturintresserade. Då kyrkan byggdes funderade man i grannskapet i alla fall initialt om det var en fabrik som höll på att resas.

Ett knappt hundratal människor hade vågat sig på plats och visade sin uppskattning genom stående ovationer, vilket sedan visade sig vara kutym på alla konsertplatser.

Turnén hade fått en trevlig start när Borgåbördiga Johanna Toninato, född Stråhlmann, dagen efter ankomsten bjöd in hela Runebergskören på barbecue till sitt hem i Minneapolis tvillingstad St. Paul. Det kan vara osagt att hennes professorsmake Dan grillade korv för fulla muggar.

På hembesök

– Vi har genom åren bemötts så väl i Borgå att vi tyckte att det här var det minsta vi kunde göra. Det var otroligt roligt att ha kören hemma hos oss tillsammans med mina finländska vänner i regionen, sa hon och lyste som en sol både på flodkryssningen dagen efter barbecuen och på receptionen efter konserten i Christ Lutheran Church, vilken också dottern Lucia bevistade.

Tredje konserten av sju var i Weber Music Hall i Duluth i norra Minnesota. Platsen var uttryckligen en konsertsal och akustiken därefter.

Publiken var inte så stor den här gången, men naggande god. Så god att musikern John Agacki tog med sig sin kusin och körde till körens därpå följande anhalt, Marquette, på drygt 500 kilometers avstånd.

Den andra artikeln i serien om Runebergskörens äventyr i USA publiceras om en vecka, då turnén är avslutad.

Runebergskören BSB:s konsertresa i USA inleddes i Minneapolis den 26 september och avslutas i Chicago den 7 oktober.

Mer läsning