I den nyfikna klassen kan eleverna bli riktiga konstnärer

SNART VERNISSAGE. Eleverna i Sävträsk skola ska få pröva på livet som riktiga konstnärer. Bild: Peik Henrichson

I pilotprojektet Den nyfikna klassen ska skoleleverna få större tillgång till konst och kultur. I Sävträsk skola i Liljendal lägger eleverna i en ännu högre växel och prövar hur det känns att vara riktig konstnär som bjuder in till vernissage på Almska gården i Lovisa.

Klassläraren Ghita Reinholm i Liljendal ville förverkliga undervisningsministeriets spetsprojekt Den nyfikna klassen på elevernas egna villkor, och började därför genom samtal och måleri att utreda vad eleverna själva önskade göra.

– Det som genast blev klart var att de flesta elever ville jobba med sina händer, och helst med något tredimensionellt, berättar Reinholm.

När eleverna dessutom i sina självporträtt för det mesta hade placerat sig ute i naturen, blev det allt klarare att konstprojektet skulle handla om djur, och mer specifikt fantasifåglar.

– Jag hade genast från starten en idé om hurdan min fågel skulle vara, säger Frida Karlsson, och visar upp en rosa fågel med vit topp och gröna fjädrar på hjässan.

Fridas fågel är ganska rund till formen, vilket är lämpligt om man använder sig av en ballong som bas att bygga vidare på. Det andra alternativet är att utgå från hönsnät som kan formas på flera olika sätt. Eleverna har använt sig av mycket återbrukat material, exempelvis gamla smycken, när de prytt sina fåglar.

– Det blev naturligt att återvinna mycket, eftersom vi här kombinerar bildkonst och omgivningslära, och är med i miljösatsningen Grön Flagg, säger Ghita Reinholm.

Eleverna Elin Sjögård och Eva Kullberg har konstruerat en rätt så stor fågel, och har båda njutit av arbetet.

– Det har varit fint att få jobba så mycket med sina händer, säger Eva.

– Dessutom har det varit jätteroligt att få hitta på olika idéer, säger Elin. Men det svåraste var nog att få alla fjädrar att hållas på plats.

Riktigt vernissage

Johan Salminen har konstruerat en fågel med ovanligt riklig fjäderskrud.

– I synnerhet fjädrarna på bakre sidan av fågel var knepiga att fästa, säger Johan.

Lovisakonstnären Pia Sirén har deltagit i Den nyfikna klassen som konstfostrare.

– Jag funderade på vad jag själv i den här åldern skulle ha önskat mig, och kom genast att tänka på hur det skulle kännas att få agera riktig konstnär som bjuder in sina bekanta på vernissage, säger Pia Sirén.

Sagt och gjort. Eleverna i Sävträsk skola ska den första april ställa i ordning en stor utställning på Almska gården i Lovisa. Vernissage blir det den 3 april kl. 18-20. Inte bara bjuds det på fina fågelkonstverk, utan också fantasifulla fågelläten som eleverna själva bandat in.

Pilotprojektet omfattar 30 lektioner under läsåret 2018-2019

Undervisnings- och kulturministeriet understöder projektet, och olika kommuner har kunnat ansöka om pengar

Fem skolor i Lovisa deltar: Koskenkylän koulu 4 åk, Tessjö skola 5 åk, Generalhagens skola 5a, Sävträsk skola 5-6 åk, och Lovisanejdens högstadium 8-9 åk.

Projektet förverkligas också i Kouvola, Pyttis och Kotka.

Mer läsning