I dag majas midsommarstången på Skeppsbron – kom med och hjälp till

SEGELBÅTEN I TOPP. Anita Laakso ska fästa miniatyren på toppen av midsommarstången. Bild: Peik Henrichson

Anita Laaksos hedersuppgift är att fästa segelbåtsminiatyren i toppen av midsommarstången.

De tillfälliga regnskurar som väderrapporten varnar för på torsdagen ska inte hindra Lovisabor att i traditionell talkoanda binda och klä midsommarstången, och sedan resa stången på midsommarafton. Torsdagens talkoarbete sker nämligen på Skeppsbroföreningens bakgård där det finns ett tak som skyddar för eventuellt regn. Skeppsbroföreningens sekreterare Anita Laakso har noterat att både antalet talkoarbetare och midsommarfirare har ökat från år till år.

– Det verkar som om Lovisaborna nu på allvar har upptäckt midsommarafton på Skeppsbron. Det är ju en spektakulär händelse också för barn, eftersom räddningsverket är här med två stora brandbilar som hjälper oss att resa midsommarstången invid estraden.

Räddningsverkets medverkan förutsätter att brandbilarna inte just då måste rycka ut på annat uppdrag. I så fall får midsommarstången vänta en eller två timmar.

– Den risken finns förstås men det har aldrig ännu hänt, säger Anita Laakso.

Torsdagens talkoarbete startar klockan 16 vid Skeppsbron, och även staden medverkar genom att transportera dit björkar som de frivilliga sedan klipper i mindre bitar och med ståltråd binder runt repen som pryder stången. Allt sker som vanligt under Gunvor Haddas kunniga vägledning.

– Gunvor vet allt man behöver veta om arbetet med midsommarstången, säger Anita Laakso och visar ett pappersark med Gunvor Haddas noggranna ritningar. Gunvor kan förklara alla detaljer för dem som inte tidigare deltagit i midsommartalkot.

Vanligtvis brukar de frivilliga vara klara med att binda och klä stången ungefär klockan 20 på torsdagen.

– Utan frivilliga blir det ingen midsommarstång, så jag är väldigt tacksam för alla som kan komma, säger Laakso.

På midsommarafton reses sedan stången till musik av orkestern Merituuli som börjar spela cirka klockan 18. Därpå följer dans fram till midnatt.

– Kommer man med båt kan man vanligtvis vara säker på att hitta en båtplats vid Skeppsbron. Även om det är fullt så hittar vi i allmänhet ändå en båtplats åt alla.

Anita Laakso har själv varit aktiv kring Skeppsbron med vissa avbrott i närmare tjugo år. Hon lockades till Skeppsbron tack vare Dirk Kühns entusiastiska arbete med att utveckla området. Men egentligen har Laakso en bakgrund inom resebranschen.

– Jag jobbade 33 år på resebyrå. Men efter att Matka-Kaleva stängde har vi ju inte haft någon egentlig resebyrå i Lovisa. Fortfarande trivs jag i alla fall väldigt bra med att organisera saker.

För dem som tänker delta i torsdagens midsommartalko gäller det att ta med egen sekatör, arbetshandskar och förstås kläder enligt väder.