Direktsänd presskonferens: I dag får du veta vilka böcker som nomineras till Runeberg Junior

Jurymedlemmarna Jenny Törnroos, Leena Stolzmann och Marko Enberg är redo att efter ett omständigt arbete äntligen kunna presentera de böcker som nomineras till barnbokspriset Runeberg Junior. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Här kan du följa med den direktsända presskonferensen torsdagen den 12 november klockan 10.

Jurymedlemmarna Jenny Törnroos, Leena Stolzmann och Marko Enberg är redo att efter ett omständigt arbete äntligen kunna presentera de böcker som nomineras till barnbokspriset Runeberg Junior.

– Det har varit en väldigt intressant färd i barnlitteraturen, säger Leena Stolzmann.

I presskonferensen deltar:

Leena Stolzman, rektor emerita

Jenny Törnroos, guide

Marko Enberg, chefredaktör Uusimaa

Helén Kurri, chefredaktör Östnyland

Catharina Latvala, tävlingens koordinator Borgå stad

Arbetet började redan under sommaren och har fortsatt i allt intensivare takt under hösten. Förra veckan samlades juryn för att välja ut vilka böcker som ska nomineras.

– Vi hade alla med oss kassar och lådor med de böcker vi gillade mest och det var roligt att se de andra plocka fram samma böcker som man själv hade med sig, säger Marko Enberg.

Vi nådde bra enighet, det var inte så att vi skulle ha blivit arga på varandra. Alla hade vi hittat vissa pärlor som vi kunde enas om.

Det visade sig inte vara så svårt att komma fram till vilka böcker som skulle nomineras, på det stora hela var juryn överens.

– Vi nådde bra enighet, det var inte så att vi skulle ha blivit arga på varandra. Alla hade vi hittat vissa pärlor som vi kunde enas om, säger Jenny Törnroos.

– Jag var livrädd att vi skulle ha helt olika åsikter och varit tvungna att börja om, men vi har varit en fungerande grupp och representerat olika åldrar och olika områden, säger Leena Stolzmann.

Stora frågor

Alla i juryn är överens om att utbudet de har tagit del av har varit mångsidigt och kunnat leverera hög kvalitet. Vackra illustrationer och utformning, djur och natur och vänskapsrelationer kan sammanfatta årets bokskörd. Enligt Marko Enberg fungerar många av böckerna dessutom som ett bra stöd när det dyker upp svåra frågor i barnets liv.

– Föräldrarna kan gå och köpa en bok om döden eller mobbning och använda böckerna som stöd när man pratar om sådana saker med barnen, utbudet är verkligen mångsidigt.

Många aktuella ämnen, såsom föroreningen av vattendragen, behandlas i årets böcker.

Även Jenny Törnroos och Leena Stolzmann håller med om att årets böcker tar upp mer allvarliga teman.

– Många aktuella ämnen, såsom föroreningen av vattendragen, behandlas i årets böcker och via det får barnen en kontaktyta och det kan väcka intresset att läsa vidare och ta reda på mer, säger Leena Stolzmann.

Öppnat upp litteraturen

För Jenny Törnroos och hennes familj har hennes uppdrag som jurymedlem lett till att de alla fått bekanta sig med finskspråkig barnlitteratur.

– Vår familj är svenskspråkig så den sidan av barnlitteraturen är mest bekant men nu har en helt ny värld öppnats och jag är verkligen överraskad av det fina utbudet, säger hon.

Även Leena Stolzmann upplever att uppdraget har öppnat nya dörrar.

– Själv har jag inte längre barn eller barnbarn i den åldern, men det har varit roligt att följa med och sätta sig in i barnlitteraturen på ett annat sätt än tidigare, många egna minnen från barndomen väcktes till liv, säger Leena Stolzmann.

Det ska bli intressant och se resultatet, det är ju barnen som avgör vinnaren.

Marko Enberg har läst böckerna tillsammans med sina tre döttrar som fungerat som bollplank.

– De är lite närmare målgruppen än jag, säger han med ett skratt.

Efter att ett gediget arbete är avslutat för den här juryn börjar arbetet för en annan.

– Det ska bli intressant och se resultatet, det är ju barnen som avgör vinnaren, säger Leena Stolzmann.