I dag diskuterar regeringen Finlands exitstrategi ur coronakrisen – beslut om sommarens evenemang att vänta

Regeringen hör experter och går igenom hur och med vilken tidtabell restriktionerna ska upphävas. Statsminister Sanna Marin säger att kriterierna för företagsstöd bör ändras.

Regeringen samlades i dag i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera hur Finland ska gå vidare med coronarestriktionerna.

Regeringen hör först experter och diskuterar sedan hela dagen hur Finlands så kallade exitstrategi borde se ut. Här ingår hur och med vilken tidtabell restriktionerna borde lätta, men också hur coronatester och kartläggningen av viruskedjorna borde utföras så effektivt som möjligt för att begränsa smittospridningen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade på ständerhusets trappa innan mötet att hon hoppas att regeringen kan fatta ett beslut om stora sommarevenemang redan i dag.

– Målet är att arrangörerna så tidigt som möjligt skulle få veta om det lönar sig att fortsätta planera evenemangen eller inte.

Inrikseminister Maria Ohisalo (Gröna) sade innan mötet att de kommer att gå igenom hur man ska förhindra att vappenfirandet urartar.

– Coronaepidemin är på inget sätt över och en av de viktigaste frågorna för dagens möte är hur människor ska kunna fira tryggt.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) sade de i dag diskuterar skolornas situation, men att hon inte kan sägas om det kommer något beslut i dag.

Marin fick också svara på frågor om Business Finland som delar ut coronastödpengar till företag. Det blev uppståndelse denna vecka när det framgick att pengarna går främst till utvecklingsprojekt och inte till företag som behöver pengar för löpande kostnader för att inte få kassakris och gå i konkurrs.

– Utdelningskriterierna har varit problematiska, och det finns skäl att se över och förnya dem, säger Marin.

Regeringens möte pågår hela dagen och en presskonferens har utlovats klockan 19.30.