I cosplay kan man bli någon annan för en dag

En orsak till att syssla med cosplay är att man för en stund kan sätta sitt eget vardagliga liv åt sidan och i stället anta en tecknad figurs klädsel och personlighet. För andra är hantverket minst lika viktigt eftersom många syr sina kostymer själv. På lördagen samlades fansen av japansk populärkultur i Topeliussalen i Nickby.

Redan strax efter klockan nio börjar biblioteksbyggnaden fyllas av cosplay-entusiaster. Evenemanget Shippocon som ordnas för andra året är ämnat särskilt för nybörjare men också mer rutinerade utövare är välkomna. Till den senare kategorin hör Niina Vähäkangas med artistnamnet Niina Susanna. Till skillnad från många andra har hon också valt ett mer våldsamt tema, hon är klädd i en blå klänning med blodfläckar på det vita förklädet.

– Jag är huvudpersonen från tv-spelet Alice Madness Returns. Det är en slags vrickad version av Alice i underlandet. Alice hamnar in på ett dårsjukhus och hennes sinne spelar henne olika spratt. Jag kan inte berätta mera utan att avslöja intrigen.

Invid står Melissa Myllyoja och Mira Hyrkäs och tar emot gästerna.

– Jag är inte klädd som någon karaktär men jag gilla att klä mig i japanskinspirerade kläder. Jag läser manga, tittar på anime och brukar också delta i cosplay, säger Myllyoja som i dag är något av en fixare som sköter löpande ärenden.

Hennes intresse för japansk populärkultur fick sin början när hon gick i lågstadiet och hittade en mangatidning i bokbussen.

– Jag tror att jag gick i trean då. Nu har cosplay blivit mycket populärare och de ordnas evenemang på olika ställen.

– Och det importers mycket mer manga-serier nu för tiden. I kioskerna finns det hyllmeter med japanska serier, skjuter Hyrkäs in.

Hon själv började med cosplay för ungefär tio år sedan och har deltagit i många evenemang.

– Här på Shippocon hör jag för andra året till "arbetskraften". Jag tycker egentligen ännu mera om det. Det känns fint att få vara med och skapa ett evenemang för andra.

Bland programmen under dagen kan hon nämna bland annat workshopar i cosplay, origami och odottemita som är en form av dans.

– Vi har också ett program där man kan visa upp sina anime-inspirerade musikvideor och så har vi en dräkttävling i cosplay. Men huvudattraktionen är musikalen Weed – Kaksoissolan legenda som är baserad på uppföljaren till en populär serie. Musikalen fick sitt uruppförande på Hypecon i Hyvinge i juni och visas nu för andra gånger.

Starka känslouttryck

På en av bänkarna sitter Mira Kekkonen som är klädd i en röd kappa med guldfärgade detaljer och en halmhatt.

– Det är en anpassad version av karaktären Ranma från serien med samma namn. Hon sysslar med kampsporter och är en ganska vild karaktär till skillnad från mig själv. Men det är upplevelserikt att få klä sig som någon annan med en annan personlighet, man kan leva sig in i hurudan den karaktären är.

Intresset för anime och manga smittade av sig av hennes kusiner. Men hon får fundera en stund när hon får frågan om vad som lockar i den konstformen.

– Många saker, men till exempel är teckningstekniken bra på att uttrycka och förmedla karaktärernas känslor. Det inspirerar mig själv också.

På Shippocon kan deltagarna också köpa rekvisita, tillbehör och figurer. Heta Kontinen är en av dem som står och tittar på utbudet på affären Iroiros bord.

– Jag hade funderat på att köpa en figur men de som finns här är antingen sådana jag redan har eller sådana jag inte vill ha. Så kanske det i stället blir en nyckelring eller något annat smått.

Hon lyckas ändå till slut hitta en Kaworu Nagisa-figur som hon blir såpass förtjust i att hon lägger pengarna på bordet.

För Kontinen är det viktigaste med cosplay att skapa dräkterna själv. Till exempel har hon sytt kläderna hon nu har på sig.

– Det här har varit min hobby i ungefär fyra år så det börjar finnas allt möjligt i klädskåpet. Kanske till och med lite för mycket.

Hon säger att hobbyn fått ett någorlunda positivt mottagande i den närmaste familjekretsen.

– Min mamma tyckte att "låt gå bara". Cosplay var mycket bättre än till exempel att ligga i diket och ta droger. Men en del släktingar förundrar sig nog, särskilt över hur mycket en cosplay-dräkt kan kosta. Människor i allmänhet kanske inte förstår vad det handlar om men om man är utklädd till exempel till en Disney-figur kommer barnen springande och frågar om de får krama mig. Det är helt härligt.

ORDNYCKEL

Viktiga begrepp i korthet

Cosplay. Kortform för costume play som är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

Manga. Manga är det japanska ordet för tecknade serier, och syftar vanligen på japanskproducerade serier.

Anime. Det vardagliga japanska ordet för animerad film. Utanför Japan används uttrycket för att beteckna animerad film från Japan.

Origami. En konstform där man viker papper till tredimensionella objekt.

Kontinen fortsätter att hon till vardags klär sig vad hon kallar "relativt normalt".

– Det är ett helt projekt att ta på sig en cosplay-kostym, det är inte många entusiaster som på stan brukar gå klädda i dem. Harajuku, som är en alternativ japansk klädstil, är däremot en helt annan sak.