I 4H tar unga första stegen till arbetslivet

DAGS FÖR FÖNSTERTVÄTT. Ungdomarna som sysselsätts via 4H är beredda på alla möjliga uppgifter från fönstertvätt till trädgårdsarbete. Bild: Föreningen 4H

4H-föreningarna runtom i Svenskfinland hjälper unga som fyllt 14 år att ta de första stegen mot arbetslivet genom att erbjuda introduktionskurser, handledning och små jobbuppdrag hos privata hushåll och lokala företag.

Föreningarna tar emot olika uppdrag och förmedlar jobben till ungdomar. I 4H-föreningarnas arbetspooler i Sibbo, Borgå och Lovisanejden är det speciellt fönstertvätt, städning och olika trädgårdsarbeten som är aktuella nu på våren. På sommaren är det gräsklippning, bevattning av planteringar vid gravar, hundskötsel, vedstapling och andra utesysslor som sysselsätter ungdomarna.

– För tillfället har vi tio ungdomar inom arbetspoolen Händig hemhjälp, som gått introduktionskursen och gärna ställer upp och hjälper till. Det är enkelt att anlita ungdomarna via oss, eftersom vi fakturerar kunden och sköter utbetalningen av lönen åt ungdomarna. Ungdomarna är också försäkrade via oss, berättar Anna Liljeström från Östnylands 4H.

I 4H:s sysselsättande verksamhet får den unga bekanta sig med arbetslivets spelregler, allt från hur man bemöter kunden, till att redovisa för arbetstimmar och lämna in skattekort för utbetalning av lön. Förutom en introduktionskurs kan ungdomarna också välja att gå 4H:s förberedande kurser inom olika branscher. Förutom viktig arbetserfarenhet får ungdomarna också lön för sitt jobb.

– I Borgå ordnar vi kurser i trädgårdsskötsel, städning och skogsplantering för ungdomarna som jobbar i arbetspoolen Tjänsteringen, berättar Maria Lill-Smeds från Borgå 4H.

Sjuttonåriga Lina-Lotta Kavander har jobbat tre år via Östnylands 4H-förening med bland annat städning, fönstertvätt, tvätt av mattor och olika trädgårdsarbeten. Hon gillar att få hjälpa till speciellt hos äldre som behöver hjälp med olika sysslor.

– Jag tycker om att jobba hos äldre människor. Man märker hur glada de blir då man kommer och hjälper till och de får någon att prata med, berättar Lina-Lotta.

Finlands svenska 4H

I fjol förmedlade 4H-föreningarna i Svenskfinland arbete åt ungdomarna motsvarande 1,62 årsverken och närmare 40 000 euro i utbetalda löner.

Finlands svenska 4H är en barn- och ungdomsorganisation med cirka 4 000 medlemmar i Svenskfinland.

I verksamheten aktiveras barn och ungdomar, stärks den sociala kompetensen och färdigheterna för arbetslivet, samt väcks intresse för landsbygden. I

Kontaktuppgifter till 4H:s arbetspooler hittas på www.fs4h.fi/hjalpivardagen.